ePlaneta

Volvo razvija radarski sistem za unutrašnjost automobila

Volvo je kompanija poznata po prednjačenju prilikom uvođenja sigurnosnih sistema u automobile. Uostalom, ona je još 1959. godine osmislila sistem vezivanja putnika u automobilima koji se koristi i danas, a interesantno je da nije želela da ga patentira, već ga je ustupila svim konkurentima, jer im je bila bitnija bezbednost putnika u vozilima, od zarade od prodaje patentnih prava.

volvo

Sada ova kompanija ponovo želi da unapredi bezbednost, ali na jedan tehnološki napredniji način. U pitanju je novi radarski sistem koji će pratiti unutrašnjost vozila i to ne samo kabinu već i gepek, kako bi onemogućila zaključavanje vozila ukoliko se u njemu neko nalazi. Ideja koja stoji iza ovog izuma je da se izbegnu situacije kada deca ili kućni ljubimci ostanu sami zaključani u vozilima, naročito tokom letnjeg perioda. Na taj način mogu da se spreče traume, ali i životi ljudi i životinja. Pored toga, ukoliko se tokom vrelog dana detektuje osoba ili životinja u kolima, sistem bi mogao da automatski startuje klimu, kako bi se smanjio rizik od neželjenih posledica.

Pročitajte i:  Polovina zaposlenih se plaši da prijavi bezbednosne propuste

Iako „zaboravljanje“ deteta ili kućnog ljubimca u kolima za mnoge od nas deluje nepojmljivo, to se ipak dešava. Istraživanje koje je sproveo Volvo ukazuje da je od 1998. godine, samo u SAD-u, bilo više od 900 takvih slučajeva sa smrtnim ishodom. A broj žrtava u celom svetu je verovatno višestruko veći.

Prvi automobil koji će dobiti ovaj sistem je Volvo EX90 električni SUV, koji će se tokom 2024. godine naći u prodaji. Da bi se obezbedilo „pokrivanje“ celog unutrašnjeg prostora, Volvo je na više mesta u kabini i u prtljažniku postavio senzore koji su u stanju da detektuju pokrete manje od milimetara. Za sada nema drugih tehničkih detalja kako ceo sistem funkcioniše, pa ćemo morati da sačekamo da se EX90 pojavi na tržištu. Jedino što možemo je da se nadamo da će i on, kao i sigurnosni pojas, u budućnosti postati standardni deo opreme svakog novog automobila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,