ASUS Zenbook

Intel ima plan da ide iznad 3nm u proizvodnji čipova

Intel je ranije ove godine najavio da planira da preuzme vodeću poziciju u proizvodnji CPU-a i lidersku poziciju u svetu računara. To su bili impresivni ciljevi, ali je nedostajao način kako bi to zapravo postigao. Sada je konačno poznat Intel-ov plan ka tom putu.

Intel ima plan da ide iznad 3nm u proizvodnji čipova.

Nova generacija računara imaće znatno poboljšanje performansi

Rukovodioci Intel-a izložili su plan kompanije za budućnost, gde se za početak preimenuju proizvodni čvorovi. Ono što je nekad bilo 10nm “Enhanced Superfin” sada je samo “7”. Ove jeseni očekujemo i Intel-ove čipove Alder Lake, koji će mešati jezgra visokih i niskih snaga, zatim 4-nanometarske čipove Meteor Lake koji će preći na dizajn “pločica” i integrisati Intel-ovu tehnologiju 3D složenih čipova Foveros.

Osim toga, kompanija je najavila tehnologiju za 3nm čvor zasnovan na EUV-u koji će koristiti visokoenergetski proizvodni proces za pojednostavljenje stvaranja čipova i 20A za angstrom čvor. Ovo je jedan desetmilijarditi deo metra, a iza njega će doći čvor od 18A za koji se Intel nada da će početi sa proizvodnjom 2025. godine. Ovakav raspored izdavanja deluje agresivno, a kompanija nema najbolje rezultate u postizanju ciljeva za nove čvorove. Ukoliko se približi svojim namerama, korisnici mogu očekivati da njihovi računari i laptopovi u narednih nekoliko godina dožive ogromno povećanje performansi.

Pročitajte i:  Očekuje se dalji pad Intelovog udela na tržištu procesora

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.