Google sledećeg meseca uklanja određene Android aplikacije sa hiljada telefona korisnika

Gооgle je tiho ažurirao svoju politiku privatnosti kako bi blokirao desetine popularnih aplikacija u Google Play prodavnici i sa uređaja Android korisnika.

PCPress.rs Image

Izbacivanje cilja takozvane “sugar daddy” aplikacije

Google je potvrdio planove za izbacivanje stotina Android aplikacija iz Play prodavnice sledećeg meseca. Odluka je doneta nakon što je kalifornijska tehnološka kompanija tiho ažurirala svoju politiku neprikladnog sadržaja. Za razliku od nedavnih akcija Play prodavnice, u kojima je Google blokirao desetak aplikacija osmišljenih da nateraju korisnike da preuzmu zlonamerni softver, najnovije izbacivanje cilja takozvane “sugar daddy” aplikacije.

Zabranom će nestati aplikacije u Play prodavnici, a oni koji su već instalirali aplikacije videće da preko noći nestaju sa Android pametnog telefona ili tableta. Za one koji ne znaju, termin sugar daddy se odnosi na nekoga ko plaća mlađoj osobi za seksualnu intimnost. Usluge koje omogućavaju ovu vrstu odnosa ponekad se nazivaju i  “compensated sexual relationship apps – aplikacije sa nadoknadom za seksualne odnose“. Brzo pretraživanje u Play prodavnici otkriva oko 250 aplikacija za koje tvrdi da omogućavaju ovakve transakcijske odnose. Prema nekim korisnicima, ove aplikacije su omogućile mlađim ljudima da zarađuju čak 18.000 funti mesečno, što je ekvivalent plate od 216.000 funti. I što je još važnije, više je nego dovoljno za pokrivanje troškova fakultetske diplome – omogućavajući im da završe studiranje bez ikakvih dugova.

Pročitajte i:  Redizajn Google Contacts čini dodavanje novih kontakata intuitivnijim

Samo na Univerzitetu u Kembridžu više od 1.000 studenata bili su u ovakvom odnosu u akademskoj godini 2019/20. Google nije prva tehnološka kompanija koja je zauzela strog stav prema ovim aplikacijama. Apple već ima sličnu politiku na snazi za svoju App Store, koja je jedini način da vlasnici iPhone-a i iPad-a preuzimaju i ažuriraju aplikacije. Prema formulaciji Apple-ove politike, zabrana obuhvata aplikacije za „spajanje“ koje bi mogle „da uključuju pornografiju ili da se koriste za olakšavanje prostitucije“, što isključuje “sugar daddy” aplikacije.

Smernice Apple-a i Google-a osmišljene su tako da dozvoljavaju standardne aplikacije za sastanke, poput Tinder-a, Hinge-a i Bumble-a.

Izvor: Express

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,