BIZIT plus

Intel je najnovija kompanija koja ulaže u Arm

Intel vidi svetlu budućnost u proizvodnji čipova niske potrošnje.

PCPress.rs Image

Investiranje u konkurenta

Intel predstavlja još jednu kompaniju koja ulaže u Arm. Na taj način se pridružio Samsung-u, Alphabet-u, Nvidia-i i drugim kompanijama. Softbank, japanska kompanija u procesu je pripreme Arm-a za javnu ponudu akcija (Initial Public Offering) – IPO. Kompanija planira da ponudi 95,5 miliona akcija na prodaju. Cena po akciji iznosiće od 47 do 51 dolara. Vrednost kompanije iznosi 52 milijarde dolara. Taj iznos je veći nego što je predstavljao sporazum o prodaji Arm-a kompaniji Nvidia za 40 milijardi dolara, koji je propao 2022. godine. Problemi oko kupovine su predstavljale razne barijere uključuju i tužbu Federalne trgovinske komisije.

Investiranje u ono što je suštinski njihov konkurent omogućava Intel-u da proširi svoje aktivnosti izvan svojih x86 čipova, koji nisu ni blizu efikasni kao oni koje trenutno proizvodi Arm. Stuart Pann, izvršni potpredsednik i generalni direktor Intel Foundry Services-a, potvrdio je ovu investiciju Intel-a. “Oko 80 odsto čipova koji se proizvode u fabrikama kompanije TSMC sadrže ARM procesor,” rekao je Pann.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Saradnja sa kompanijom ARM ključna je za kompanije koje se bave proizvodnjom čipova

“Činjenica da naša organizacija, IFS organizacija, podržava ARM na ovom nivou, ulaže u ARM, sklapa partnerstva sa ARM-om. To znači da smo potpuno ozbiljni u vezi sa ulaskom u ovaj posao. Saradnja sa kompanijom ARM ključna je za kompanije koje se bave proizvodnjom čipova.” Kao veliki investitor Intel će imati bolji pristup budućem dizajnu IP čipova od strane Arm-a. Zatim, kompanija će moći sama da ih proizvede sklapanjem ugovora o proizvodnji.

Kao deo ovog proširenja, Pann je naveo da će kompanija više pažnje posvetiti drugim čipovima niske potrošnje. U kategoriju čipova niske potrošnje spadaju mirkočipovi i poluprovodničke komponente, uključujući RISC-V arhitekturu. Na kraju, Intel-ova odluka da omogući drugim kompanijama da koriste njegove fabrike za proizvodnju čipova dovela je do toga da ipak prizna da njegovi napori u ovom pogledu nisu bili uspešni kao kod njihovih mnogo manjih rivala.

Odluka Intel-a da investira u Arm dolazi u vreme ogromnog rasta industrije za proizvodnju čipova. Bajdenova administracija ranije ove godine objavila je zahteve za finansiranje kompanija koje žele da dobiju deo od ukupno 39 milijardi dolara sredstava koja su namenjena podršku proizvodnje poluprovodnika.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Takođe, Apple je nedavno produžio svoj sporazum o licencama sa Arm-om do 2040. godine. Appple je bio osnivački sponzor kompanije. Prvi put je Apple koristio tehnologiju kompanije ARM u svom proizvodu nazvanom “Newton,” iako je taj proizvod na kraju bio neuspešan. Apple je zatim prepoznao vrednost kompanije ARM i integrisao njihovu tehnologiju u svoje proizvode kako bi postigao uspeh na tržištu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,