BIZIT plus

NVIDIA odustaje od kupovine ARM-a

Originalni ugovor o gotovini i akcijama vredan 40 milijardi dolara trenutno je procenjen na preko 60 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Ugovor vredan 60 milijardi dolara

NVIDIA je odustala od svojih planova za kupovinu ARM-a, kompanije sa sedištem u Velikoj Britaniji koja licencira tehnologiju čipova koja se koristi u većini pametnih telefona. Dogovor je propao, godinu i po dana nakon što je NVIDIA otkrila da kupuje čipove u vlasništvu SoftBanke za gotovinu i akcije u vrednosti od 40 milijardi dolara. Na osnovu trenutnih cena akcija NVIDIA-e, posao bi vredeo preko 60 milijardi dolara da je prošao.

„ARM ima svetlu budućnost i nastavićemo da ih podržavamo kao ponosni nosioci licence u decenijama koje dolaze.“

„Iako nećemo biti jedna kompanija, mi ćemo blisko sarađivati sa ARM-om. Očekujem da će ARM biti najvažnija CPU arhitektura u narednoj deceniji,” rekao je izvršni direktor NVIDIA-e Jensen Huang.

Planirana akvizicija naišla je na otpor od samog početka. Korisnici ARM-a Qualcomm i Microsoft usprotivili su se dogovoru, izražavajući zabrinutost da bi NVIDIA mogla sprečiti ARM da licencira svoje dizajne čipova.

Pročitajte i:  Pioniri kvantnog računarstva predstavili su budućnost superkompjutera na NVIDIA događaju

Regulatori su više puta ispitivali akviziciju

Ogromnu akviziciju, koja bi bila najveća u sektoru čipova, takođe su intenzivno ispitivali regulatori. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta istražila je dva puta zbog uticaja na cene i kvalitet proizvoda, kao i zbog implikacija na nacionalnu bezbednost.

U SAD, Federalna trgovinska komisija podigla je tužbu za blokadu kupovine zbog zabrinutosti da bi to ugušilo konkurenciju za više tehnologija. U prethodnim izveštajima se navodi da se NVIDIA sprema da odustane od ugovora od početka januara, obzirom da je postigla mali napredak u ubeđivanju regulatora da odobre kupovinu.

Prema izveštajima New York Times-a, NVIDIA je više puta govorila vlastima da će zadržati ARM-ov poslovni model i čak je predložila da se uspostavi poseban entitet za licenciranje za svoje dizajne čipova.

Takođe je rečeno da će licencirati svaki IP zasnovan na ARM-u koji razvije u svim kompanijama bez diskriminacije. „Nema dokaza da bi kombinovana NVIDIA i ARM imala mogućnost ili podsticaj da šteti konkurenciji“, rekli su advokati kompanije u odgovoru na tužbu FTC-a.

Pročitajte i:  Japan odobrio dodatnih 3,9 milijardi dolara za subvenciju za firmu čipova

Softbank, vlasnik ARM-a, dobiće naknadu za prekid do 1,25 milijardi dolara kao rezultat neuspele kupovine.

„ARM postaje centar inovacija ne samo u revoluciji mobilnih telefona, već i u računarstvu u oblaku, automobilskoj industriji, IoT-u i metaverzumu. Komi ušao je u svoju drugu fazu rastaIs koristićemo ovu priliku i početi da se pripremamo da ARM iznesemo u javnost, i da još više napredujemo”, rekao je izvršni direktor SoftBank-e Masayoshi Son.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: