Intel najavio nove čipove sa AMD Radeon grafikom

Intel je 6. novembra najavio novi Core procesor osme generacije, koji uključuje i GPU jezgra iz kompanije AMD, te HBM2 memoriju. Kompanija je tom prilikom saopštila da je “saradnja sa AMD-om deo kampanje koja bi trebalo da privuče nove korisnike”, te da se radi o novom laptopu sa integrisanom AMD Radeon grafikom. Saradnja je zanimljiva i zbog toga što se radi o dve konkurentske kompanije, a vrednost akcija AMD-a skočila je odmah pošto je saradnja objavljena.

PCPress.rs Image

Iz kompanije Intel objasnili su da nisu imali dovoljno kapaciteta da isporuče premijum uređaj koji bi zadovoljio gejmere i entuzijaste, a u obliku laptopa debljine od 11 do 16 milimetara. Da bi popunili nedostatke odlučili su se za saradnju sa Intel-om, čiji je zadatak da proizvede prilagođeni grafički čip, te odgovarajuću memoriju.

Iza dizajna čipa stoji Intel-ov EMIB, “inteligentni most koji omogućava brzo prenošenje informacija”. EMIB je skraćenica od Embedded Multi-Die Interconnect Bridge, a može da omogući do sada najtanji SoC, te ublaži kompleksnost dizajna. Prostim jezikom omogućava veoma brzu konekciju između grafike, memorije i CPU-a.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Intel-ov zadatak je da kreira novi interfejs i softver, koji bi omogućili rad ova tri vitalna elementa u okviru novih procesora, a čipovi se očekuju u prvom kvartalu 2018. godine.

Izvor: Hexus

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,