BIZIT plus

Intel najavio procesore sa ugrađenom odbranom od Spectre/Meltdown ranjivosti

Intel nastavlja borbu protiv ranjivosti Meltdown i Spectre, te se sa opasnostima koje ove nose obračunava uz pomoć niza izmena u mikrokodu, a kako bi ograničio rizike sa kojima se korisnici suočavaju.

PCPress.rs Image

U postu na zvaničnom blogu kompanije izvršni direktor Intel-a, Brian Krzanich, potvrdio je da su objavljena mikrokod ažuriranja za sve proizvode koji su predstavljeni u prethodnih pet godina, te zainteresovane upoznao sa načinima na koje će se kompanija ovim problemom pozabaviti u okviru narednih proizvoda. Tom prilikom je najavio i proizvode koji će doći sa ugrađenim hardverskim ograničenjima koja će eliminisati Meltdown i Spectre, a radi se o Cascade Lake, Intel-ovoj sledećoj generaciji Xeon Scalable procesora, kao i o osmoj generaciji Core procesora, koji se očekuju u drugoj polovini 2018. godine.

Pomenuta hardverska ograničenja bi trebalo da spreče zloupotrebe problematičnih ranjivosti, a bez uticaja na performanse uređaja, te ograniče uticaj dosadašnjih ažuriranja koja su stvarala probleme, da bi ih na kraju potpuno eliminisala. Tako bi trebalo da pre svega utiču na Spectre Variant 2 i Meltdown, dok će se Spectre Variant 1 i dalje rešavati preko ažuriranja za softver, budući da predstavlja najveći izazov, pa hardversko rešenje još uvek nije moguće.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Intel nije objavio bilo kakve tehničke informacije u vezi sa novim hardverskim ispravkama, te se očekuje da objavi hardversku ispravku i za Spectre Variant 1, a u liniji procesora koji su predviđeni za 2019. godinu.

Izvor: Overclock3D

Facebook komentari: