Prvi 8K televizijski kanal se pokreće u Japanu

NHK, japanska nacionalna televizijska kuća, je na South by Southwest (SXSW) sajmu u Teksasu najavila da u decembru ove godine planira pokretanje 8K televizijskog kanala. Tom prilikom ekipa sa NHK-a je demonstrirala video sadržaj 8K kvaliteta. 

PCPress.rs Image

Naime, radi se o 2D i 3D muzičkom sadržaju koji obuhvata nastupe raznih umetnika koji izvode različite muzičke žanrove, i koji su bili prikazivani na velikom 200-inčnom ekranu sa 22.2-kanalnim zvukom. NHK je SXSW sajam iskoristio i kako bi najavio svoj plan o pokretanju 8K televizijskog kanala do kraja ove godine, tačnije 1. decembra, za koji tvrde da bi bio prvi 8K televizijski kanal na svetu.

Naravno kao i prethodni napori čiji je cilj bio promoviranje 8K sadržaja i sličnih tehnologija, i ovaj potez se može povezati sa Letnjim olimpijskim igrama koje će se održati 2020. godine u Tokiju, s obzirom da će NHK ponuditi kompletan prenos ovog sportskog događaja u 8K rezoluciji. Japan je oduvek bio poznat po tome da uvodi tehnološke novine u svakodnevni život tako da ovaj potez ne treba da čudi.

Pročitajte i:  Japan odobrio dodatnih 3,9 milijardi dolara za subvenciju za firmu čipova

Izvor: WhatHiFi

Facebook komentari: