TrendMicro

Intel najavljuje ambiciozne planove za data centre, uključujući i AI

Tokom prošle godine Intel je imao promet veći od milijardu USD kada je reč o prodaji Xeon procesora upotrebljavanih za AI operacije u data centrima. Ovaj podatak iznet je juče na Intel-ovom Data Centric Innovation Summit-u, na kome su takođe iznete i neke informacije vezane za buduće planove kompanije na ovom tržištu. Navin Shenoy, GM Intel-ove Data Center Group-e, rekao je da očekuje da biznis u vezi sa data centrima ima potencijal od 200 milijardi dolara u 2022. godini, što je optimističnije od ranije procene ove kompanije (koja je iznosila “svega” 160 milijardi dolara).

PCPress.rs Image

Shenoy je rekao da tehnološka industrija želi holistički pogled na podatke, uključujući i načine kako da se podaci brže prenose i kako da se skladište u što većem obimu. Tu je od vitalnog značaja AI, pa je Intel uspeo da izgradi uspešan AI biznis investirajući u Xeon procesore kao osnovu, šireći portfolio čipova i investirajući u sistemsku integraciju. U skladu s tim, Intel je na konferenciji održanoj juče saopštio da proširuje svoj portfolio novom SmartNIC linijom proizvoda, pod kodnim imenom Cascade Glacier.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija i zaštita od poplava

Na Data Centric Innovation Summit-u Intel je objavio i prvu isporuku svojih Optane DC memorijskih modula namenjenih data centrima koji predstavljaju potpuno novu klasu memorijske i storidž tehnologije. Tom prilikom, na sceni je izvršena simbolična isporuka prvog primerka ovog modula, kada ga je Shanoy svojeručno predao Bart Sano-u, jednom od Google-ovih potpredsednika.

Istom prilikom, objavljen je i roadmap nove generacije Intel Xeon platforme. U narednom periodu možemo da očekujemo sledeće proizvode:

  • Cascade Lake, budući Xeon skalabilni procesor zasnovan na 14nm tehnologiji, koji će imati podršku za Optane DC memoriju i DL Boost sa Vector Neural Network setom instrukcija (VNNI);
  • Cooper Lake, budući Xeon skalabilni procesor, takođe zasnovan na 14nm tehnologiji, koji će predstavljati platformu nove generacije sa značajnim unapređenjem performansi, novim I/O funkcijama, novim DL Boost sposobnostima (Bfloat16) koje poboljšavaju AI proces učenja, kao i dodatne Optane DC memorijske inovacije;
  • Ice Lake, budući Xeon skalabilni procesor zasnovan na 10nm tehnologiji, koji će deliti platformu sa Cooper Lake;
Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Izvor: ZDnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,