BIZIT plus

Intel odlaže serverski čip i povećava potrošnju

Intel-ove akcije pale su u petak za više od 5 odsto nakon što je kompanija rekla investitorima, da će morati da potroši mnogo u naredne dve godine da bi pokrenula svoj preokret i transformaciju u proizvođača poluprovodnika za druge kompanije.

PCPress.rs Image

Odlaganje serverskog čipa Granite Rapids

Akcije su takođe bile pogođene kada je izvršni direktor Pat Gelsinger potvrdio da će predstojeći serverski čip, kodnog naziva Granite Rapids biti odložen sa 2023.godine na 2024. godinu.

Čip je posebno važan jer će to biti prvi Intel-ov serverski procesor koji koristi ekstremnu ultraljubičastu litografiju, ključnu tehnologiju koju Intel treba da primeni da bi uhvatio korak sa TSMC-om i drugim vrhunskim proizvođačima čipova.

Gelsinger je preuzeo mesto izvršnog direktora Intel-a pre godinu dana. Tada je obećao da će preokrenuti kompaniju jer su rivalske kompanije kao što je AMD i bivši kupci kao što je Apple počeli da osporavaju Intel-ov status najboljeg proizvođača procesora u smislu snage i performansi.

Reakcija tržišta na Intel-ove najave naglašava sumnju sa kojom se susreće legendarni proizvođač čipova od strane investitora koji se brinu da će Gelsinger-ov petogodišnji plan zaokreta naštetiti profitnim maržama i da je njegov novi posao livnice čipova kapitalno intenzivan i rizičan.

Pročitajte i:  Nvidia lansira novu jedinicu za prilagođene čipove i cilja na tržište vredno 30 milijardi dolara

„Neki od vas su rekli: „Kako da znam da radite na ovome? Pomozite mi da izgradim samopouzdanje“, rekao je Gelsinger.

Zvaničnici Intel-a, su rekli da kompanija planira da dostigne godišnji rast prodaje od 10 odsto do 2025. godine, ali da bi rast prihoda ove godine bio „umeren“.

Finansijski direktor Intel-a, Dave Zinsner rekao je da kompanija ulazi u „investicionu fazu“ i očekuje najmanje milijardu dolara negativnog slobodnog novčanog toka u 2022.godini jer povećava kapitalnu potrošnju.

Intel gradi fabrike čipova vredne 20 milijardi dolara u Arizoni i Ohaju i planira da ove godine najavi novu evropsku fabriku.

PCPress.rs Image

Intel mora da sustigne konkurenciju

U međuvremenu, Intel se takođe nada da će dostići TSMC-ovu i Samsung-ovu tehnologiju proizvodnje čipova. Poslednjih godina, azijski proizvođači čipova su preskočili Intel u pogledu „procesnog čvora“ koji mogu da koriste za proizvodnju mikročipova. TSMC je na 5-nanometarskom čvoru, dok Intel ostaje na 10-nanometarskom. Manji brojevi procesa su napredniji i proizvode efikasnije čipove.

Odlaganje objavljivanja Granite Rapids-a sugeriše da, uprkos Intel-ovom uverenju da bi mogao do 2026. godine, mogao da sustigne izgradnju novih proizvodnih tehnika procesora ostaje tehnički i težak proces koji je podložan kašnjenjima. Kompanija kaže da planira da uvede 5 novih čvorova u naredne četiri godine, što je agresivniji plan od rivala.

Pročitajte i:  Apple razvija moćan čip za Apple Car projekat

Gelsinger je rekao da je proizvodnja Granite Rapids čipa odložena kako bi moglo da se proizvodi na naprednijem čvoru i da bi Intel mogao da uvede novi dvogodišnji raspored za puštanje velikih novih serverskih čipova.

„Granite Rapids je sada proizvod koji se nalazi na Intel 3, novom mikroarhitektonskom jezgru koje ulazi u njega, tako da je to proizvod većih performansi. Tako smo promenili mapu puta i učinili je jačim“, rekao je Gelsinger.

Dodao je da je razgovarao sa Intel-ovim klijentima servera o promeni. „Proveli smo sve naše glavne kupce kroz to i oni su zadovoljni promenama koje smo napravili.“

Gelsinger je nekoliko puta priznao skepticizam Wall Street-a u pogledu Intel-ovog plana preokreta. Kompanija želi da udvostruči zaradu po akciji. Takođe želi da udvostruči Intel-ov „multiple“, ili odnos cene akcija i njene zarade, ali to zahtevati poverenje investitora.

Intel će početi da pruža više informacija o svojim poslovnim jedinicama kako bi pomogao u izgradnji tog poverenja. „Videćete kako svi oni rade i kako izvršavamo ono što smo rekli da ćemo uraditi“, rekao je Gelsinger.

Pročitajte i:  EU bez zabrane za čipove i vozila iz Kine 

Izvor: CNBC

Facebook komentari: