BIZIT plus

Intel kupuje Tower Semiconductor

Intel je pristao da kupi Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara, jer nastoji da zadovolji veliku potražnju za kompjuterskim čipovima.

PCPress.rs Image

Intel ima za cilj povećanje proizvodnje

Akcije Intel-a su porasle za više od 1 odsto, dok su akcije Tower Semiconductor-a, porasle za više od 36 odsto.

Ugovor će Intel-u dati jače uporište u specijalnim tehnologijama kojima se Tower Semiconductor bavi, poput radio frekvencija i industrijskih senzora. Intel je takođe rekao da su postojeći proizvodni pogoni Tower-a „geografski komplementarni“, sa prisustvom u SAD i Aziji.

Ovakav potez predstavlja nastavak strategije generalnog direktora Pat Gelsinger-a, o ogromnim investicijama za povećanje proizvodnje.

Intel radi na ispunjavanju velike globalne potražnje za čipovima, što je izazvalo stalnu nestašicu, delom tako što je u januaru najavio ulaganje do 100 milijardi dolara u nešto što bi moglo da postane najveći svetski kompleks za proizvodnju čipova u Ohaju.

„Prvo, moramo da investiramo da bismo nadoknadili zaostatak.“ „Kasnimo sa kapacitetom, poželeli bismo da imamo slobodan kapacitet danas“, dodao je Gelsinger. Gelsinger je preuzeo funkciju generalnog direktora pre godinu dana.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Intel će platiti 53 dolara po akciji, premašivši svoju poslednju cenu od 33,13 dolara. Iz kompanije očekuju da će posao biti zaključen za oko 12 meseci.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: