Intel osnažuje svoj AI sektor akvizicijom vrednom dve milijarde doldara

Intel je upravo potrošio oko dve milijarde dolara za kupovinu AI kompanije sa sedištem u Izraelu, Habana Labs. Partnerstvo će podstaći Intelovu AI ponudu data centara, navodi Intel u saopštenju za javnost.

PCPress.rs Image

Habana Labs pravi programabilne deep learning akceleratore. Očekuje se da će, na primer, njegov procesor za obuku Gaudi AI isporučiti do četiri puta veću propusnost sistema izgrađenih sa ekvivalentnim brojem GPU. Za mobilne i veb-aplikacije koje koriste Intelove AI data centar ponude, kupovina će, u idealnom slučaju, dovesti do bržeg i tačnijeg AI-a za funkcije poput prepoznavanja fotografija i govora.

Intel se nada da će iskoristiti svoje AI znanje kako bi radio stvari poput ponovnog povezivanja oštećenih kičmenih nerva kod paralizovanih pacijenata i stvorio invalidska kolica koja se mogu kontrolisati izrazima lica. Eksperimentisao je sa neuromorfnim čipovima, ili AI čipovima koji oponašaju ljudski mozak, i kaže da njegovi ultraefikasni AI čipovi mogu da pokriju sve, od protetike do autonomnih automobila.

AI je postaje sve važniji deo Intelovog poslovanja. U 2019. godini kompanija očekuje da će ostvariti više od 3,5 milijardi dolara prihoda od AI-a – što je više od 20% u odnosu na godinu dana ranije. Upravo je prošlog meseca Intel predstavio svoje prve čipove izrađene za AI u cloud-u, kao i svoj computer vision čip nove generacije. Akvizicija Habana Labs-a takođe bi mogla da unapredi te čipove.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

Izvor: Engadget

Facebook komentari: