BIZIT plus

Intel ozvaničio dobre poslovne rezultate u trećem kvartalu

Intel je objavio finansijske rezultate za treći kvartal, po kojima je premašio predviđanja. Tome najviše može da zahvali oporavku enterprise i IoT poslovanja, koji su pretrpeli veliki ekonomski udarac nakon izbijanja Covid-19 pandemije.

intel

Intel u uzletu

Ovaj proizvođač čipova postigao je najbolji rezultat do sada kada se radi o prometu u Internet of Things Group-i (IOTG), kao i rekordan promet u Data Center Group-i (DCG) i Mobileye poslovanju. DGC je u Q3 ostvario promet od 6.5 milijardi dolara, što je povećanje od 10 procenata u odnosu na prošlu godinu, dok je promet od cloud servisa porastao za 20 procenata. IOTG je doživeo najveći rast, od čak 54 procenta (jedna milijarda dolara prometa), a za njim je rast Mobileye poslovanja od 39 procenata (promet od 326 miliona dolara).

S druge strane, poslovanje vezano za PC računare je u opadanju, prvenstveno zbog nedostatka repromaterijala za izradu čipova. U odnosu na prošlu godinu, ovaj segment poslovanja opao je za dva procenta, jer je zbog nedostatka procesora smanjen broj prodatih prenosnih računara. Pad je donekle ublažen rastom prodaje desktop računara, ali i povećanjem cena i u jednom i u drugom segmentu. Takođe, kompanijsko poslovanje sa memorijama doživelo je pad od 4 procenta (promet od 1.1 milijarde dolara).

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Na konferenciji na kojoj su objavljeni finansijski rezultati navedeno je da u budućem periodu Intel planira da investira na četiri polja – mreže, grafika, autonomna vozila i proizvodnja. Cilj je da se sa ovim ulaganjima ostvari dugoročno povećanje CAGR-a (Compound Annual Growth Rate), sa 10 na 12 procenata. Ova nova tržišta imaju ogroman potencijal za rast i Intel želi da to iskoristi na najbolji način.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: