N Central domination

Intel predstavio prve čipove sa AMD Vega grafikom

Prvi plodovi saradnje kompanija Intel i AMD konačno su ugledali svetlost dana, te je Intel predstavio Core procesore osme generacije sa AMD RX Vega grafikom, spajajući na taj način svoje najbrže mobilne procesore sa AMD grafičkim mogućnostima. Novi proizvod omogućava proizvodnju tanjih i lakših laptop uređaja, sa prilično dobrim gejming mogućnostima, te će biti predstavljen na CES-u 2018, koji počinje 9. januara.

PCPress.rs Image

Tako je Intel uključio AMD RX Vega M modul u H seriju Core procesora osme generacije, koji su obično dolazili u paru sa odgovarajućim zasebnim GPU-ovima, kao što je NVIDIA GTX 10 serija, te na taj način došao do prilagođenog rešenja, bez potreba za dodatnim proizvodima. Intel nudi dve varijante AMD grafike: RX Vega M GL, koja je namenjena za laptop uređaje, i GH, koja je namenjena malim desktop uređajima. Prirodno, GL ima manju brzinu, sadrži manje grafičkog hardvera od svog moćnijeg rođaka, pa se kreće između 931 MHz i 1.011 MHz, te ima 20 compute jedinica, dok se GH kreće između 1.063 MHz i 1.190 MHz i ima 26 compute jedinica. Tako će se GL naći na Core i5 i i7 procesorima, a GH samo u okviru i7.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Kod laptopova sa RX Vega M GL modulom brzina je 1,4 puta veća nego kod onih sa NVIDIA GTX 1050, a sa bržom GH grafikom operacije se obavljaju 10 puta brže nego kod uređaja sa NVIDIA GTX 1060 koji imaju Core procesore sedme generacije. Tako je Intel kreirao prilagođeni čip koji se uklapa u RX Vega M, te je širi nego drugi procesori ove kompanije, budući da objedinjuje procesore osme generacije, AMD-ovu grafiku, te ima 4GB HBM2 (High Bandwidth Memory Gen 2).

PCPress.rs Image

Oni koji se bave ovim temama tvrde da je ovo partnerstvo prilično neobično, te da ukazuje na to da je Intel-u bila neophodna pomoć kada je premijum grafika u pitanju. Iz kompanije Intel objasnili su da nisu imali dovoljno kapaciteta da isporuče premijum uređaj koji bi zadovoljio gejmere i entuzijaste, a u obliku laptopa debljine od 11 do 16 milimetara. Da bi popunili nedostatke odlučili su se za saradnju sa AMD-om, čiji je zadatak bio da proizvede prilagođeni grafički čip, te odgovarajuću memoriju.

Pročitajte i:  Odlaže se proizvodnja Intel Meteor Lake procesora-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,