Intel predstavlja novu generaciju Xeon procesora

Druga generacija Hi-K Metal Gate 32 nm procesora predstavlja kombinaciju sigurnosti, performansi i efikasnosti, namenjenu pre svega velikim data centrima

index_video_demo Kombinujući sigurnosne karakteristike bez presedana sa neverovatnim performansama i energetskom efikasnošću, kompanija Intel Corporation danas je predstavila seriju procesora Intel® Xeon® 5600. Nova serija procesora donosi dve nove sigurnosne karakteristike, Intel Advanced Encryption Standard New Instractions (Intel® AES-NI) i Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT), koje omogućavaju brže kodiranje i dekodiranje za sigurnije transakcije i virtuelizaciju, pružajući data centima jaku osnovu za cloud sigurnost.

Ovo su takođe prvi čipovi namenjeni serverima i radnim stanicama zasnovani na najnovijoj 32 nanometarskoj (nm) tehnologiji, koja koristi drugu generaciju Intelovih high-k metal gate tranzistora kako bi povećala brzinu i umanjila potrošnju. Serija procesora Intel Xeon 5600 podržava do šest jezgara po procesoru, i donosi do 60 odsto bolje performanse u odnosu na 45 nm Xeon 5500 seriju procesora. Takođe, data centri mogu da zamene 15 jednojezgarnih servera sa samo jednim novim, i obezbede povraćaj investicije u vremenskom periodu od samo pet meseci.

Data centri će takođe imati korist od povećane energetske efikasnosti serije procesora Intel Xeon 5600. Dvosoketni server koji koristi Intel Xeon L5640 procesor sa TDP od samo 60 vati može da pruži iste performanse kao server koji koristi Intel Xeon X5570 procesor sa TDP od 95 vati, ali sa 30 odsto nižom snagom platforme. Za više informacija, posetite http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm.

Intel je takođe predstavio novu Intel Xeon 5600 platformu namenjenu tržištima ugradnih uređaja donoseći jedinstvene procesorske opcije i mogućnosti za termalno ograničena okruženja kako bi se pružilo brže i efikasnije usmeravanje aplikacija između povezanih uređaja.

„Intel Xeon 5600 serija procesora biće nosilac mainstream kompjuterskih okruženja,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor grupe Intel Architecture. „Nove sigurnosne mogućnosti rasteretiće IT administratore, a poboljšanja u perfomansama, virtuelizaciji i utošku energije doneće produktivnost i efikasnost za širok niz aplikacija počevši od transakcija podataka do radnih stanica koje se bave medicinskim imaging-om.”

Unapređena sigurnost

Westmere-EP Wafer 1 Sa rastućim pretnjama, novim arhitekturama i promenljivom regulativom, bezbednost predstavlja veliki problem za IT administratore, i često predstavlja prepreku za primenu naprednijih kompjuterskih infrastruktura. Serija Intel Xeon 5600 odgovara na ove pretnje pomoću karakteristika koje obezbeđuju veći integritet podataka.

Serija procesora Intel Xeon 5600 obuhvata Intel AES-NI, novi set instrukcija koji je prvi put predstavljen zajedno sa novom 2010 Intel Core grupom procesora. Ove instrukcije povećavaju AES performanse kako bi obezbedilo brzo kodiranje i dekodiranje velikog broja aplikacija kao što su šifrovanje baze podataka, zaštita podataka na celom diska i sigurne internet transakcije.

Intel TXT obezbediće sigurnost na koju je cloud okruženje čekalo, omogućavajući sigurnija okruženja za pokretanje platformi, zajedno sa većom zaštitom za aplikacije koje se kreću između virtuelizovanih servera. Sposobnosti zasnovane na hardveru integrisane u procesor dozvoljavaju važnim aplikacijama i podacima da rade u virtuelizovanom okruženju koje štiti od štetnog softvera.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Radeći zajedno, Intel TXT i Intel AES obezbeđuju da virtuelizovana okruženja osete bolje performanse, finkcionalnost i sigurnost kada su podaci u upotrebi, procesu premeštanja ili miruju.

Više performansi, manji utrošak energije

Sigurnost serije Intel Xeon 5600 usklađena je sa performansama, svestranošću i energetskom efikasnošću što će povećati efikasnost rada data centara. Tehnologije poput tehnologija Intel® Turbo Boost Technology, Intel® Hyper-Threading Technology i poboljšane Intel® Virtualization Technology (VT) prilagođavaju se potrebama korisnika performansi, unapređujući multitasking i povećavajući pouzdanost i mogućnost upravljanja konsolidovanih IT okruženja.

Frekventno optimizovana quad-core verzija serije Xeon 5600 radi na 3.46 GHz sa energetskim nivoom od 130 vati, dok šestojezgarna verzija radi na 3.33 GHz sa TDP od 130 vati. Napredne šestojezgarne verzije dostići će 2.93 GHz i TDP od 95 vati, dok će standradni quad-core procesor dostići 2.66 GHz na 80 vati. Verzije čipova sa niskom voltažom posedovaće TDP od 60W i 40W, a imaće šest i četiri jezgra.

Kompanija Intel takođe predstavlja seriju procesora Intel® Xeon® L3406. Sa namenom za segment mikro servera sa jednim procesorom, serija procesora Intel Xeon L3406 poseduje TDP od samo 30W, što ga čini idealnim za gusto pakovane serverske platforme i energetski osetljiva okruženja.

Svetski rekord performansi

Serija procesora Intel Xeon 5600 proširuje prednosti koje je doneo Intel Xeon 5500 procesor sa 12 novopostavljenih rekordnih rezultata kada su u pitanju serveri i radne stanice sa dva podnožja za procesore.

Ovi procesori omogućavaju izvanrednu energetsku efikasnost performansi i postavljaju novi SPECpower*_ssj2008 rekord i za single-node i multi-node servere. Konkretno, IBM* x3650 M3 (single-node serverski sistem) prikazao je 2.927 prosečni ssj_ops/watt, što je unapređenje od 42 odsto u odnosu na prethodnu generaciju Intel Xeon procesora 5500 serije, dok je IBM* dx360 M3 (multi-node serverski sistem) prikazao ukupni rezultat od prosečnih 3,038 ssj_ops/watt što je unapređenje od 31 odsto u odnosu na prethodnu generaciju procesora. PRIMERGY* RX300 S6 server kompanije Fujitsu sa dva Intel Xeon procesora L5640 serije zadovoljava potrebe onih korisnika koji žele performanse Intel Xeon procesora X5570 serije ali koriste do 30 odsto manje energije.

Fujitsu* PRIMERGY* RX300 S6 sistem ustanovljava rekordne Java* performanse (SPECjbb2005* rezultat od 928,393 bopa, što je unapređenje od 46 odsto u odnosu na prethodnu generaciju), svetski rekord ERP performansi (SAP*-SD 2-Tier ERP 6.0 unicode rezultata na 4,860 benčmark korisnika, do 27 odsto unapređenja u odnosu na rezultate prethodne generacije) i svetski rekord u Web serving performansama (SPECweb2005* rezultat od 104,422, do 25 odsto unapređenja u odnosu na rezultate prethodne generacije). PowerEdge* R710 sistem kompanije Dell* postavio je novi svetski rekord za performance 2S serverske platforme za SPECint*rate_base2006 sa rezultatom od 355 i SPECfp*_rate_base2006 sa rezultatom 248.

UCS* B250 M2 server kompanije Cisco* koji pokreću dva Intel Xeon procesora X5680 serije postavio je novi svetski rekord u virtualizacionim performansama sa VMMark* rezultatom od 35.83 na 26 tile jedinica, što je unapređenje performansi od 42 odsto u odnosu na rezultate prethodne generacije. UCS* B200 M2 platforma kompanije Cisco* pokazala je rekordni rezultat na SPEComp*Mbase2001 i UCS C250 M2 platforma kompanije Cisco* je takođe postavila novi svetski rekord na SPECjAppServer2004* benčmark testu.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Za detaljne rezultata performansi i više informacija o svetskim rekordima, posetite http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm

Novi ugradni procesori

Kao dodatak preduzetničkoj klasi procesora, Intel predstavlja i tri jedinstvena procesora za ugradni kompjuterski segment, uključujući i prve šestojezgarne procesore, Intel Xeon E5645 i L5638 i quad-core procesore, L5618 i E5620. Ovi procesori imaju sedmogodišnju podršku tokom svog radnog veka i namenjeni su za termalno zahtevna i robusna komunikacijska okruženja, a upravljaće procesima između povezanih uređaja brže i efikasnije.

Jedan od ovih novih procesora pokretaće i internet video streaming aplikacije MLB.TV* na MLB.com*. Video uređaji, sa Intel Xeon E5645 procesorom, poznati kao Spinnaker* koje proizvodi kompanija Inlet Technologies* omogućiće korisnicima na MLB.TV* da gledaju bejzbol utakmice u visokoj definiciji preko interneta, bez seckanja, preskočenih frejmova ili kočenja zbog učitavanja.

Extreme 32 nm

intel-core-i7-980x-cpu[1] Kompanija Intel danas je objavila i dostupnost novog Intel® Core™ i7-980X procesora iz ekstremne edicije, prvog 32 nm šestojezgarnog procesora kompanije Intel sa 12 kompjuterskih tredova za korisničke aplikacije. Nudeći zapanjujuće performanse za kreiranje digitalnih sadržaja, 3D renderovanje, multitasking i hardcore igranje, novi procesor Intel Core i7-980X je kompatibilan** sa većinom postojećih matičnih ploča zasnovanih na Intel® X58 Express čipsetu. Pokrenut na 3.33 GHz, procesor Intel Core i7-980X omogućava overkloking*** kako bi se pružila potrebna fleksibilnost naprednim korisnicima koji žele da podese brzinu, i ima 12 MB Intel® Smart keša – što je 50 odsto više od aktuelnih vodećih Intel procesora namenjenih desktop sistemima. Na nedavno održanoj Game Developer konferenciji u San Francisku, prikazane su visoko-tredovane igre i digitalni sadržaji, kao što je R.U.S.E* kompanije Ubisoft*, Napoleon:Total War* kompanije Sega i Sonar Producer* kompanije Cakewalk*.

„Napoleon:Total War zasniva se na drugoj generaciji multi-tred sistema i poslednjim Intel Core i7-980X procesorima, što nam omogućuje da korisnicima pružimo realističnije korisničko iskusvo uključujući ih više u žar bitke,” kaže Mike Simpson, kreativni direktor kompanije Creative Assembly Software*. „Koristimo uvećanje broja jezgara na Intel Core i7-980X procesoru tako što dodajemo više animacionih detalja u bitke kako na kopnu, tako i na vodi, što omogućava da igra budu vizuelno uverljivije.”

Sistemi

Od danas, pa u narednih 45 dana, serveri i radne stanice zasnovane na seriji procesora Intel Xeon 5600 biće predstavljeni od strane velikog broja sistemskih proizvođača širom sveta, uključujući Cisco*, Dell*, Fujitsu*, HP, IBM*, Oracle* i brojne druge.

Mnogi prodavci softvera podržavaju platforme zasnovane na Intel Xeon 5600 procesorima, uključujući Citrix*, IBM*, Microsoft*, Novell*, Oracle*, Red Hat*, SAP AG*, i VMware*. Da bi saznali više o tome kako kompanija Intel i najveći broj prodavaca softvera isporučuju izvanredne platforme, posetite stranicu http://www.intel.com/business.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Intel Xeon procesor serije 5600 košta od 387 do 1663 dolara u količinama od 1000 komada. Ugradni procesori E5645, L5638 i L5618 koštaće 999 dolara u količini od hiljadu komada.

Da bi se zastupnicima olakšao prelazak na novu procesorsku seriju, sve Intel server ploče i sistemi koji podržavaju prethodnu generaciju Intel Xeon procesora serije 5500 podržavaće i Intel Xeon 5600 procesorsku seriju.

Za više detalja o Intel Xeon procesorima 5600, posetite stranicu www.intel.com/xeon. Za više detalja o svetskim rekordima, posetite stranicu http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm
Više informacija o Intel Core i7-980X procesoru dostupno je na stranici www.intel.com/products/processor/corei7ee/index.htm.

 

Processor Number

Processor Frequency
(GHz)

Intel Smart Cache
(MB)

TDP
(W)

* 

Intel TBT;
Intel HTT
**

Intel AES-NI;
Intel TXT

Cores / Threads

1kU Price
($)
***

Intel® Xeon Processor X5680

3.33

12

130

6 / 12

1663

Intel® Xeon Processor X5677

3.46

12

130

4 / 8

1663

Intel® Xeon Processor W3680 (1S)

3.33

12

130

6 / 12

999

Intel® Xeon Processor X5670

2.93

12

95

6 / 12

1440

Intel® Xeon Processor X5667

3.06

12

95

4 / 8

1440

Intel® Xeon Processor X5660

2.80

12

95

6 / 12

1219

Intel® Xeon Processor X5650

2.66

12

95

6 / 12

996

Intel® Xeon Processor E5640

2.66

12

80

4 / 8

774

Intel® Xeon Processor E5630

2.53

12

80

4 / 8

551

Intel® Xeon Processor E5620

2.40

12

80

4 / 8

387

Intel® Xeon Processor E5507

2.26

4

80

4 / 4

276

Intel® Xeon Processor E5506

2.13

4

80

4 / 4

219

Intel® Xeon Processor E5503

2.00

4

80

2 / 2

188

               

Intel® Xeon Processor L5640

2.26

12

60

6 / 12

996

Intel® Xeon Processor L5630

2.13

12

40

4 / 8

551

Intel® Xeon Processor L5609

1.86

12

40

4 / 4

440

 

Intel® Xeon Processor E5645

2.40

12

80

6 / 12

958

Intel® Xeon Processor L5638

2.00

12

60

6 / 12

958

Intel® Xeon Processor L5618

1.86

12

40

4 / 8

530

               

Intel® Xeon Processor L3406

2.26

4

30

(no AES-NI)

2 / 4

189

               

Intel® Core™ i7-980X Processor Extreme Edition

3.33

12

130

6 / 12

999


  • * TDP – thermal design power: Maksimalnu potrošnju Intel definiše pri punom opterećenju svih jezgara od 100%. U nekim slučajevima kada je aktivna Turbo Boost tehnologija, ta potrošnja može da bude iznad definisanog TDP-a)
  • ** TBT – Turbo Boost Technology; HTT – Hyper Threading Technology: Turbo Boost tehnologija automatski povećava takt preopterećenih jezgara, Hzper Threading tehnologija “razdvaja” rad jednog fizičkog jezgra na dva “logička jezgra”, pri čemu dva logička jezgra mogu da obrađuju nezavisne programske zadatke
  • *** 1kU – Cena po jedinici pri kupovini 1000 komada

Više o iskustvima sa Intel® Core™ i7-980X Processor Extreme Edition procesorom u PC Press-u 165 — PC Press


Intel, Grayling

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,