Data centri 2024

Intel razvija simulacioni softver za borbena vozila

DARPA RACER program razvija terenska autonomna borbena vozila koja mogu da putuju brzo kao sistemi sa posadom. Agencija je sada odabrala Intel da razvije platformu za simulaciju za ove off-road autonomne terence. Cilj projekta, poznatog kao RACER-Sim, je kreiranje kompjuterskih modela koji oponašaju tip neravnog, nestrukturiranog terena sa kojim se ova vozila obično susreću. Intel Labs će sarađivati sa Centrom za kompjuterske simulacije u Barseloni i Univerzitetom Teksas u Ostinu na izradi ovih alata za simulaciju.

PCPress.rs Image

Formiranje platforme za ubrzanje napretka terenskih robota

Razvijanje autonomnih vozila koja mogu da rade na drumovima, brdovitim područjima i drugim vrstama neravnog terena predstavlja veliki izazov za industriju. Tradicionalni senzori lidara i kamere dizajnirani su za predvidljiva podešavanja kao što su putevi i autoputevi. Terenski AV-ovi moraju da rade u mnogo izazovnijem okruženju, vozeći se po ekstremnom terenu sa kamenjem, krhotinama i vegetacijom.

Tokom naredne dve godine, Intel će raditi na ubrzavanju procesa dizajniranja borbenih AV-a za terensku vožnju. Tokom prve faze, kreiraće nove platforme za simulaciju i alate za generisanje mapa koji mogu da oponašaju okruženja van puta. Intel će tokom druge faze implementirati nove algoritme bez oslanjanja na robote, što je mera dizajnirana da smanji troškove i vreme.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Pentagon dugi niz godina radi na autonomnim tehnologijama za američku vojsku, uključujući podvodna plovila bez posade, borbene avione bez pilota i još mnogo toga. Međutim, sajber-bezbednost i rizici po bezbednost takvih sistema predstavljaju pravi izazov za njihovu svakodnevnu upotrebu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: