Računari i Galaksija

Intel tokom 2008. godine uvećao svoj tržišni udeo u Srbiji i povećao prihode za 17%

image0022Intel je u saradnji sa agencijom za istraživanje tržišnih kretanja Mineco pripremio godišnji izveštaj o poslovanju u Srbiji. Tokom protekle godine ostvaren je zavidan rast tržišta procesora za desktop računare od 13%, tako da je 2008. godina bila jako dobra godina za ovaj segment IT tržišta. Tradicionalno, domaćim tržištem i dalje dominiraju lokalni PC asembleri, a Intel je u takvoj situaciji uspeo da poveća svoj tržišni udeo na nivou cele 2008. godine za solidnih 2% te je na taj način i na domaćem tržištu uspeo da odigra ulogu globalnog market lidera. Pored rasta isporuka procesora, indikativan je i podatak da je prihod koji je kompanija ostvarila na domaćem tržištu porastao, sudeći po publikaciji „Sito“, za čitavih 17%.
I dalje je više od polovine lokalno asembliranih računara zasnovano na najjeftinijim procesorima, ali su pozitivni trendovi bili itekako vidljivi, pa je tako porast prodaje  „Core 2 Quad“ procesora od 350% najzaslužniji za rast prihoda kompanije na srpskom tržištu, uz sve bolju prodaju procesora Xeon.
Publikacija “Sito09” nudi pregled obima i strukture IT tržišta Srbije za 2008. godinu i prognoze za 2009. godinu. Daje odgovore na pitanja šta se prodaje, ko kupuje i ko prodaje. Inicijativa „Sito“ ambiciozan je projekat koji nudi praćenje tržišnih i tehnoloških kretanja kroz izradu tromesečnih i godišnjih izveštaja fokusiranih na pojedine segmente IT tržišta.

Pročitajte i:  Intel predstavio Core Ultra čipove za AI

Izvor: Mmd Public Relations

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,