ERP 2024

Microsoft: Live Essentials

MS-Live_whoami Jedno je sigurno – korišćenje računara toliko je isprepletano sa korišćenjem Interneta da bilo kakvo odvajanje ovih stvaki nema više nikakvog smisla. Život bez mreže, podataka sa nje i interakcije sa drugim korisnicima više nije život, nego životarenje, a Microsoft Live Essentials obezbediće vam pravo uživanje u svim mrežnim aktivnostima

Počelo je sa Windows Messengerom koji je Microsoft ugradio u Windows XP, sada već daleke 2001. godine. Istina, pojam „instant messaging“ nije bio nepoznat i napredniji korisnici već su koristili ICQ ili Yahoo! klijente za brzu razmenu poruka, ali pravu popularnost ovog vida komunikacije ipak je doneo Microsoft – toliku da je prisustvo instant messengera u standardnoj instalaciji Windows-a bila jedna od glavnih stavki za povlačenje Microsoft-a po sudovima zbog antimonopolskih optužbi.

Priča se završila „povlačenjem“ messengera iz instalacije Viste, a Microsoft je veoma mudro otišao i nekoliko koraka dalje. U Windows-u 7 (barem kako sada stvari stoje), nećete zateći ni gomilu neophodnih alatki za mrežne i multimedijalne aktivnosti. Zato je korisnicima ponuđen paket Live Essentials (po veoma povoljnoj ceni), a na insistiranje antimonopolskih komisija, ostavljena im je mogućnost da programe iz ovog paketa zamene krpljeni, nedosmišljenim i (sve samo ne) sigurnim aplikacijama koje nudi open source zajednica ili „treći proizvođači“.

Iz minusa u plus

Instaler2 Live Essentials čini niz programa koji pored pomenutog Live Messenger-a, čine Live Mail, Live Galery, MSN Toolbar, Live Writer, Movie Maker i Family Safety kontrola. Kad se malo bolje analiziraju antimonopolske zamerke, veoma ozbiljni kandidati za ulazak u ovaj paket su i Media Player, Media Center i DVD Maker… Možda i još poneka mrežna ili medijska alatka oko kojih se inače diže prašina.

Sasvim bi pogrešno, međutim, bilo posmatrati ovaj paket izolovano, jer veza ovih aplikacija sa samom srži Windows sistema nikada nije bila dublja, što znači da rade veoma brzo i veoma malo opterećuju sistem. Takođe, treba imati u vidu da su Live Essentials razvijani uporedo sa Live Services projektom i usko sarađuju sa aktuelnim mogućnostima koje ovi servisi pružaju. Live Wave 3 je tekuća oznaka online servisa koje pruža Microsoft, a pored držanja svih dokumenata (mejlovi, kontakti, kalendar, slike, tekstovi, filmovi…) na mreži, ovaj SkyDrive možete da koristite za bilo šta što vam padne na pamet, detaljno podešavajući prava vaših kontakata za svaki folder koji kreirate.

Štaviše, ova tehnologija nije se zadržala samo na pukom „ostavljanju“ datoteka na Internetu. Live Mesh, kako je ova tehnologija nazivana u fazi beta testiranja, omogućavala je pristup sa različitih klijenata, a u finalnoj verziji sve je preraslo u Live Sync tehnologiju koja omogućava automatsku sinhronizaciju više klijenata koje koristite. Tako možete da definišete folder(e) na kućnom i poslovnom računaru koji će se automatski sinhronizovati, podesite da omanje slike stignu i u vaš mobilni telefon, a veće budu dostupne „na zahtev“, da svi vaši računari dele zajedničku listu zanimljivih Internet adresa (favorities), listu kontakata, kalendar… Live Sync, za sada, ipak nije sastavni deo Live Essentials paketa, pa ćete za preuzimanje morati da posetite sync.live.com, mada ne sumnjamo da će uskoro postati.

Pročitajte i:  Google olakšava osobama sa slabim vidom pronalaženje objekata pomoću telefona

Instaler4 Najzad, odlukom da Live Essentials ponudi kao nezavisan paket, Microsoft je ostvario još jednu nesumnjivu prednost – mogućnost da ovaj paket nadograđuje i ažurira mnogo češće. O tome svedoči i prošlomesečni izlazak iz beta faze koji je doneo nekoliko značajnih promena, ali i verziju na srpskom, pa tako Live Essentials već možete da koristite na maternjem jeziku u oba aktuelna pisma. Ako posetite download.live.com, moći ćete da instalirate ceo ili deo Live Essentials paketa koji vas zanima uz detaljna obaveštenja o tome koje komponente će zbog toga biti doinstalirane ili apdejtovane, ali bez suvišnih pitanja na koja možda nećete imati odgovore. Na primer, instalacija vas neće pitati za Movie Maker ako koristite XP, jer ga već imate. Ukratko, Live Essentials je dodatak koji možda nećete primetiti, jer ga ne prati primerena reklama, ali ćete sigurno uživati u njemu ako ga instalirate.

Izvolite uživo

Messenger1 Live Messenger je zapravo „obavezni lik“ iz koga se iznedrio ceo Live koncept. Iako je Microsoft najpre imao na umu da razdvoji Windows i MSN Messenger, namenivši prvom ulogu poslovne komunikacije, a drugom online zabave, na kraju je sve završilo u jednoj čorbi. Čini se da trenutno preovlađuje zabavna uloga, jer poslovnom dogovaranju preko messengera nedostaje upravo ono što nedostaje i telefonu – sve što otkucate u messenger-u može biti osporeno baš kao i ono što ste se dogovarali telefonom. Ipak, ostaju njegove nesumnjive prednosti jer spada u sredstva kojim možete nekoga brzo kontaktirati ili proveriti kako se dogovorene stvari odvijaju.

Zabavna konotacija donela je kreiranje sopstvenih dinamičkih sličica korišćenjem web kamere (zapravo možete da upotrebite bilo koji recording device). Tako sam u poslednje vreme svedok kako moji kontakti odmahuju glavom, piju kafu… Od korisnih funkcionalnih novosti, treba naglasiti dobro zaštićen sopstveni komunikacioni sistem koji „prolazi“ kroz, NAT-ove, proxy-je, firewall-e i sve ostalo, koristeći bilo koji protokol, čime predstavlja jezgro Live komunikacije. Iz menija messenger-a sada imate i pristup vašem SkyDrive-u i Live Sync opcijama. Najkorisnije unapređenje je, čini se, mogućnost da budete ulogovani sa više lokacija, a da se komunikacija uredno beleži na svim lokacijama. Neke poruke jesu bitne, pa je nekada prekasno da ih vidite tek sutra…

LiveMail Mada lično preferiram komunikaciju mejlom. Na kraju, mejl je ipak zvanični dokument ili će to definitivno postati usvajanjem zakona o elekrtonskom potpisu i elektronskim dokumentima. Verovatno je zato Microsoft odlučio da temeljno preradi Live Mail skupljajući na jednom mestu funkcionalnosti koje smo sretali u Outlook Express-u (XP), Windows Mail-u (Vista), ali i u dodacima kao što su Contacts i Calendar. Dodamo li mogućnost rada sa usenet grupama i praćenje RSS feed-ova, čini se da je funkcionalnost zaokružena. Treba istaći odličnu pokrivenost svih mail protokola, a ako koristite Office, Live Essentials će vam instalirati Microsoft Office Outlook Connector koji praktično dodaje nedostajuće protokole u Outlook, pa tako bez problema iz ovih mejl klijenata možete da radite sa web mejl nalozima (hotmail, live mail, yahoo) ili sa IMAP nalozima (google mail), kao da su kod vašeg provajdera.

Pročitajte i:  Google i Epic Games - nastavak borbe

Zanimljivo je rešenje adresara koji sada ne možete da pozovete kao samostalnu aplikaciju (kao što je mogao Windows Address Book kod XP-a ili Windows Contacts u Visti). Obe ove funkcionalnosti (kontakti i kalendar) sinhronizovaće se automatski sa vašim LiveID nalogom, koji vam je, uostalom, neophodan da biste uopšte koristili bilo koji od Live servisa. Ipak, ako imate mnogo „prometnih“ mejl naloga, puna sinhronizacija na kojoj Live Mail insistira može ponekad da potraje.

Komponenta Family Safety treba da omogući bezbedno surfovanje vama i ostalim članovima porodice, na osnovu automatskog filtriranja dostupnih web adresa koje postavljate sami ili ih postavlja Live tim. Kako je ovo prilično osetljiv posao, tema Family Safety će biti posebno posebno obrađena u našem časopisu.

Izvolite multimedijalno

GaleryThumbs Iako Windows Vista donosi veoma dobru galeriju za pregled fotografija i video zapisa, ono što ćete dobiti sa Live Photo Galery programom sigurno će vas obradovati. Pre svega mislimo na brzinu rada, čak i sa folderima u kojima držite veoma mnogo slika. Brzina generisanja ikonica (thumbnails) i raznovrsnost prikaza () uveliko prevazilazi sve što ste do sada videli.

U Fix meniju, ili direktno u galeriji možete da popravljate svašta. Od automatske korekcije svetla, kontrasta, zasićenja i zastupljenosti boja, do uobičajenog problema „crvenih očiju“ ili redukcije šuma. Naravno, tu su i uobičajene manipulacije okretanja i kropovanja, a ako imate Vistu, svaka međupromena će biti uredno zabeležena, a sliku ćete moći da vratite u bilo koju od prethodnih faza. To nije sve, jer je galerija zasnovana na sistemu plagina koji se mogu dodavati, pa je već sada na raspolaganju Image Composite Editor kojim brzo možete sklopiti panoramu od serije snimaka, AutoCollage za brzo pravljenje kolaža ili Photosynth kojim ćete od fotografija sklopiti zanimljivu Silverlight prezentaciju. Ono što će vas možda iznervirati je činjenica da se neki od tih dodataka naplaćuju…

Dakako, i ovde je primenjena integracija sa Live servisima, pa čak i sa ostalim online foto servisima. Tako iz galerije bez problema možete upravljati svojim fotografijama na sajtu Flickr, a ako koristite photos.live.com, mogućnosti su raznovrsne. Možete sinhronizovati kako vam drago uz očuvanje obeležavanja (tagovanja) u kome čak donosi niz novosti. Naime, Live Photo Galery detektuje ljudska lica na fotografiji i omogućava da automatski „tagujete“ ljude na fotografijama ukoliko su među vašim kontaktima ili ručno unesete „humane tagove“, ako se radi o novim likovima iz vašeg cybersveta. Vrlo zanimljivo i zabavno, a pravi dodaci za ovu aplikaciju nas verovatno tek očekuju.

MovieMaker Movie Maker možda nije strašno velika novost, ali najnovija verzija lišava vas gotovo svih briga oko produkcije kućnog videa. Veoma širok raspon formata koji prihvata (možete importovati čak MKV), dopunjen je raznovrsnim efektima i tranzicijama. Ono što će radovati u odnosu na beta verziju je izmeštanje Titles and Credits stavke iz Edit menija na vrhu. Sa leve strane je novi Task meni u kome je redosled poslova logičan, a Title and Credits enormno obogaćen opcijama u odnosu na beta verziju. Gotovo da nema šanse da ne pronađete nešto što vam odgovara uz vrlo lep privju, opcije pojavljivanja i nestajanja titla i „razvlačenje“ timeline-u.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Veoma mali broj korisnika ima potrebu za high-end video montažom, pa je opširan spisak opcija uz njihovu neverovatno laku primenu sasvim primeren nameni ovog alata. Jedna od stavki koja će vas možda iritirati je veoma ograničen izbor opcija za konačni izvoz videa – praktično možete da izvezete samo AVI datoteku u DV-NTSC formatu (ne znamo zašto ne i PAL) ili WMV (Windows Media Video) u različitim rezolucijama i sa različitim stepenima kompresije koji su primereni puštanju sa računara, slanju u mejl, prebacivanju na mobilne uređaje… No, na „slobodnom softverskom tržištu“ konvertera bar ima u izobilju.

Mrežno-multimedijalno zamešateljstvo

Pomenuli smo već Silverlight, Microsoft-ov multimedijalni format, ali i mrežni jezik koji za tržište faktički treba da se bori za tržište i naklonost programera sa već dobro poznatim i razvijenim Flash-om. Videćemo koliko će u tome uspeti, ali činjenica je da već sada njegovo korišćenje nije zanemarljivo. Silverlight plejer je jedna od komponenti koja će vam se automatski instalirati uz bilo koju od Live Essentials komponenti. Bitna stavka je da mnogi od dodataka za Galeriju omogućavaju i snimanje u Silverlight formatu, što obezbeđuje znatno bogatiji multimedijalni doživljaj i direktnu mrežnu upotrebljivost.

LiveWriter Na kraju, ne treba propustiti još jednu vrlo produktivnu Live alatku koja objedinjava mrežno-multimedijalne mogućnosti Live Essentials paketa. Windows Live Writer je alatka koja će vas očarati svojom jednostavnošću i možda zabrinuti, na prvi pogled siromašnim opcijama koje nudi.

Ukoliko koristite bilo koju od standardnih blogerskih (ili CMS) platformi, odmah ćete uvideti da je Live Writer izuzetno brzo i moćno sredstvo da bilo šta objavite na vašem sajtu ili blogu. Pored standardnog teksta, slika i tabela, u post možete umetnuti i ceo album (sa već pripremljenim predlošcima i sistemom za upravljanje), interaktivnu Live Maps mapu, video ili fleš animaciju. Kako je sistem proširenja opet zasnovan na plugin mehanizmu, vrlo je lako dodati ono što vam je potrebno. Trenutno u bazi dodataka možete pronaći preko stotinjak raznih plagina za automatsko dodavanje raznorodnih sadržaja u web stranu, povezivanje sa socijalnim mrežama, drugim galerijama ili sajtovima sa kojima treba razmenjivati informacije. Kao i za Live Photo Galery, prava eksplozija dodataka za Live Writer setek očekuje.

Već smo konstatovali da su računari i Internet neraskidivo povezani. Na kraju, ovaj dvojac pretvorili bismo u trojac dodavanjem multimedije koja je čvrsto zaposela i računare i mrežu. Ako ste poklonik ove tri stvari, Live Essentials je paket koji svakako morate da imate – bilo kao pasivni posmatrač računara, Interneta i multimedije, bilo kao neko ko ponekad poželi i kreativno da učestvuje.

Live Essential paket možete preuzeti na adresi download.live.com

PC Press #154

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,