ERP 2024

Intel: Xeon serija 5500 sa 17 novih procesora

Intel Xeon 5500 phrenology head. Mandatory Credit: VisMedia +44 (0)20 7613 2555 SANTA KLARA, Kalifornija, 30. mart 2009. – Intel korporacija je predstavila danas 17 procesora velike brzine i pouzdanosti na čelu sa Intel® Xeon® Processor 5500 serijom. Ovo su najrevolucionarniji Intelovi serverski procesori još od trenutka kada se Intel Pentium® Pro procesor pojavio na tržištu pre 15 godina.

Nova serija čipovi se mogu automatski prilagoditi naznačenim nivoima potrošnje energije, brzinskim transakcijama informatičkog centra i upitima u klijentskoj bazi podataka, te će igrati ključnu ulogu u naučnim otkrićima kod istraživača koji koriste superkompjutere kao osnovu za svoja istraživanja pri čemu ovi čipovi pružaju izuzetnu energetsku efikasnost radi smanjenja troškova za utrošenu električnu energiju.

Intel Xeon 5500 serija, koja je ranija bila poznata pod radnim imenom „Nehalem-EP“, nudi nekoliko novih tehnologija koje radikalno poboljšavaju brzinu i višestranost sistema, uključujući Intel® Turbo Boost Technolog, hajpertreding tehnologiju (Hyper-Threading Technology), integrisane Power Gates, poboljšanu Intelovu tehnologiju virtualizacije (Intel Virtualization Technology – VT) unapređenu kroz Extended Page Tables, koje omogućavaju sistemu da se prilagodi širokom dijapazonu radnih opterećenja.

„Intel Xeon 5500 serija procesora je temelj za sledeću deceniju inovacija“, kaže Patrick Gelsinger, stariji potpredsednik i generalni direktor Intelove Grupe za digitalno poslovanje (Digital Enterprise Group). „Ovi čipovi donose značajan napredak u performansama, virtualizaciji i upravljanju radnim opterećenjem što će iznedriti mogućnosti za rešavanje najsloženijih svetskih izazova i pomeriti granice nauke i tehnologije“.

15 milijardi povezanih uređaja

Xeon 5500 Rooftops Mandatory Credit: VisMedia +44 (0)20 7613 2555 Kako se širi upotreba interneta i približava Intelovoj viziji o 15 milijardi povezanih uređaja, Intel Xeon 5500 serija će takođe predstavljati pokretačku snagu predstojeće transformacije internet infrastrukture. Industrija visokih tehnologija se udružila oko cilja da se izvršavaju aplikacije na optimizovanim procesorima i računarskom hardveru, koji su dostupni na zahtev i proširivi da bi zadovoljili potrebe masa. Ova vizija, koja se često naziva „serverskim oblacima“ (cloud computing), bi se mogla razviti do neslućenih razmera zahvaljujući svojoj adaptabilnosti, mogućnostima i inteligenciji Xeon 5500 serije.

Najveći napredak u performansama Intel Xeon tehnologije do sada

Intel Xeon 5500 Chess. Mandatory Credit: Vismedia +44 (0)20 7613 2555 Sa skoro preko 30 novih svetskih rekorda, Intel Xeon 5500 serija uspostavlja nove standarde u performansama sa dva procesorska ležišta, a donosi više nego dvostruki dobitak u performansama u odnosu na prethodnu generaciju – Xeon 5400 seriju.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Fujitsu je na svojim PRIMERGY* serverskim platformama postavio nove rekorde za SPECint*_rate_base2006 i SPECfp*_rate_base2006 postigavši rezultate od 240 i 194, respektivno. HP je na svom HP ProLiant DL370 G6 serveru, na TPC*-C benchmark testu, znatno nadmašio raniji rekord, postigavši skor od 631,766 tpmC koristeći Oracle 11g bazu podataka. Koristeći SAP*-SD benchmark test, IBM System x* 3650 M2 server je postavio novi rekord sa rezultatom od 5100 SD korisnika. Na SPECpower*_ssj2008 benchmark testu, koji meri učinak u oblasti energetske efikasnosti servera, Verari Systems VB1305 serverska platforma zasnovana na Xeon 5500 seriji je raznela prethodni rekord postigavši skor od 1943 ssj_ops/watt. Koristeći VMmark benchmark test, koji meri performanse virtualizacije, Dell PowerEdge R710 platforma zasnovana na Xeon 5500 seriji ostvarila je najbolji rezultat svih vremena za servere sa dva procesorska ležišta, zabeleživši 23.56@16 tiles, što je zaprepašćujuće povećanje od 150 odsto u odnosu na prethodnu generaciju – Xeon 5400 seriju.

Dinamični skokovi u nivou inteligencije

Xeon 5500 Rooftops Mandatory Credit: VisMedia +44 (0)20 7613 2555 Bez obzira da li preduzeća izvršavaju transakcije visokog kapaciteta ili simulacije, ili istraživači pokušavaju da otkriju nove energetske resurse ili udaljene galaksije, kompjuteri

zasnovani na adaptabilnoj Xeon 5500 seriji će imati velikog uticaja na njihova postignuća. Opremljene trostruko većom memorijskom propusnošću u odnosu na ranije serverske procesore, platforme zasnovane na Intel Xeon 5500 seriji procesora s lakoćom upravljaju različitim radnim opterećenjem i radnim uslovima. Nova karakteristika, Intel Turbo Boost Technology, povećava performanse sistema zavisno od potreba korisnika, prilagođavajući radni takt jednog ili više pojedinačnih procesorskih jezgara.

Intel Xeon 5500 serija takođe nudi automatizovana unapređenja u oblasti energetske efikasnosti, dajući korisnicima veću kontrolu nad njihovom energetskom potrošnjom. To obuhvata nivo snage od samo 10 vati kad je procesor neaktivan, što je smanjenje od 50 odsto u odnosu na proizvode ranije generacije. Novi integrisani super-prekidači (power gates), zasnovani na Intelovoj jedinstvenoj high-k metal gate tehnologiji, omogućavaju neaktivnim jezgrima da nezavisno od drugih jezgara smanje svoju potrošnju energije.

Intel Xeon 5500 serija podiže inteligentnu procesorske moći na novi nivo uz maksimalno 15 automatizovanih radnih stanja. Time se ostvaruje značajno poboljšanje u upravljanju energetskom potrošnjom čipa tako što se prilagođava potrošnja sistema u zavisnosti od protoka podataka u realnom vremenu, a da se ne žrtvuju performanse.

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Ove i ostale inteligentnije mogućnosti ovih procesora takođe smanjuju ukupan trošak vlasništva za one korisnike koji su zainteresovani za glatki prelaz na Xeon 5500 seriju procesora sa njihovih sadašnjih sistema. U ovo vreme ekonomskih izazova, korisnici mogu zameniti starije Intel Xeon servere Intel Xeon 5500 serijom i ostvariti povraćaj investicije za samo osam meseci.

Predstavljeni su novi embedded procesori

Intel Xeon 5500 CityScape. Mandatory Credit: VisMedia +44 (0)20 763 2555          L5518 i L5508 su verzije Intel Xeon procesora koje su posebno prilagođene komunikacijskim tržišnim segmentima. Ove procesore odlikuju opcije koje su idealne za aplikacije u okruženjima koja podrazumevaju toplotna ograničenja poput blejd servera (blades) i uređaja za komunikacionu infrastrukturu, bezbednost, skladištenje podataka i medicinske aplikacije; pouzdane i testirane servere postavljene na rek (carrier-grade rack-mounted); i ruterske module ili podmorničke tehnologije. L5518 ima radni takt od 2,13 GHz i snagu od 60 vati. L5508 ima radni takt od 2,00 GHz i snagu od 38 vati. Nove procesore za upotrebu u oblasti komunikacija kao i embedded procesore prati 7-godišnja produžena podrška za životni ciklus proizvoda, i ovi novi čipovi će omogućiti dolazak tehnologija budućnosti poput WiMAX, video-na-zahtev (video on demand) i holografske komunikacije.

Nove komponente

Xeon_Family_t04 Intel takođe najavljuje nove serverske matične ploče, koje nude viši stepen integrisanih komponenata. Pored toga, kompanija najavljuje Intel 82599 10-gigabitni eternet kontroler, koji poseduje napredne tehnologije viruelizacije i jedinstvenu mrežnu podršku, značajno poboljšava mrežne ulazno/izlazne (I/O) performanse u virtualizovanim informatičkim centrima. Optimizovani su da podrže povećanu propusnu moć Intel Xeon 5500 platforme, koja omogućava više od 150 odsto veći ulazno/izlazni protok podataka u odnosu na raniju generaciju servera, kako bi se zadovoljile potrebe najzahtevnijih aplikacija u oblasti virtualizacije.

Takođe je danas dostupan Intelov softverski razvojni paket, Intel Data Center Manager, koji omogućava prodavcima upravljačkih konzola da poboljšaju energetsku kontrolu nad platformom, te postave dinamično politike energetske potrošnje za rekove i informatičke centre, reagujući na taj način na promenljiva radna opterećenja servera kako bi obezbedili da rekovi ne premaše zadate nivoe potrošnje energije.

Što se tiče serverskih aplikacija, procesorske frekvencije dostižu radni takt od 2,93 GHz uz brzine DDR3 memorije do 1.333 MHz i snagu u opsegu od 60 do 95 vati. Pod izvesnim uslovima, Intel Turbo Boost Technology može omogućiti radne frekvencije do 3,33 GHz, u zavisnosti od procesorske i sistemske konfiguracije. Frekvencije radnih stanica dostižu 3,20 GHz uz nivoe snage od 130 vati, i do 3,46GHz koristeći Intel Turbo Boost tehnologiju u zavisnosti od radnog okruženja i opterećenja. Svaki procesor ima do 8MB keša trećeg nivoa.

Pročitajte i:  Notepad za Windows 11 donosi proveru pravopisa 

Počevši od danas, očekuje se da će više od 70 proizvođača računarskih sistema najaviti preko 230 jedinstvenih sistema zasnovanih na Intel Xeon 5500 seriji procesora, uključujući novog Intelovog klijenta, Cisco, zajedno sa ostalima među kojima su i Dell, Fujitsu, HP, IBM, Sun Microsystems i ostale.

Mnogi prodavci softvera takođe podržavaju platforme zasnovane na Intel Xeon 5500 procesorima, uključujući Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP AG, Sun Microsystems i VMware. Da biste saznali više o tome kako Intel i drugi vodeći prodavci softvera isporučuju svoje izuzetne platforme, molimo vas da posetite sledeću adresu:

http://www.intel.com/business/software/testimonials/xeon5500.htm .

Opseg cena za Intel Xeon 5500 seriju procesora se kreće od $188 do $1.600 za naručene količine od 1.000 komada. Cene Intel Xeon 3500 serije procesora sa jednim procesorskim ležištem se kreću od $265 do $970 za naručene količine od 1.000 komada. L5518 i L5508

embedded procesori za tržišne segmente u oblasti komunikacija koštaju između $530 i $423 za naručene količine od 1.000 komada. Za dodatne detalje o Intel Xeon 5500 seriji procesora, posetite www.intel.com/xeon. Za dodatne detalje o svetskim rekordima i drugim tvrdnjama iznetim u tekstu, posetite http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm?iid=perf_server_lhn+dp_sum.

Izvor: MMD CEE

Dodatne činjenice o novoj Xeon 5500 seriji procesora

Istorijat Intel procesora: od Pentium Pro do Nehalema

Sve vesti o kompaniji Intel na našem sajtu

Sve priložene ilustracije su vlasništvo kompanije Intel i mogu se besplatno i slobodno reprodukovati ili reemitovati uz očuvanje proporcija. Ilustracije visokog kvaliteta, pogodne za štampu, preuzećete klikom miša na odgovarajuću manju ilustraciju u okviru vesti, a zatim izborom opcije “Save Image As” desnim tasterom miša.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,