Mega-Giga panorame

GigaPan Epic je robotizovana osnova za fotoaparat, pomoću koje se mogu snimiti gigantske panorame.

Tek što smo odahnuli nakon demonstracija Microsoft Photosynth-a, kome u formiranju panorama i 3D pogledu na scenu pomaže softverska logika, pojavilo se i rešenje sa težištem na specifičnom hardverskom sklopu.

Interesovanje za fotografsku propraćenost inauguracije američkog predsednika Obame završilo se neočekivanim “otkrićem”. Tragom jednog linka nailazimo na panoramu Capitol-a . Prikazan je u “početnom” View All režimu, sa jednostavnim i nenametljivim navigacionim sistemom koji je na prvi pogled izazivao dozu radoznalosti. Interesantna lokacija. U prednjem planu fotografije virili su skupi objektivi DSLR fotoaparata odajući jednu od novinarskih loža. Pritiskom na (+) ikonicu zumirala se masa posetilaca koji su se “stepenasto uoštravali” sve dok im skoro ceo torzo ne bi popunio prozor Browser-a. Kursor miša u (default) move” režimu dopuštao je skrolovanje u svim pravcima. Ko bi tada pomislio da je moćnu panoramu napravio aparat Consumer klase u svojevrsnom patchwork postupku.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Surface i Windows AI događaj

GigaPan EPIC za Consumer klasu aparata
GigaPan EPIC za Consumer klasu aparata

Kratkom pretragom nailazimo na Link što vodi do sajta GigaPan Systems firme formirane 2008. godine. Nastala je kao komercijalni odraz veoma uspešne saradnje Carnegie Mallon univerziteta i NASA-e. Saznajemo da je za pomenutu panoramu zaslužna jedna četvratsta kutija težine 1,6 kg koju napaja 6 AA NiMh baterija i koja se zove GigaPan EPIC. U njenoj izradi korišćena je identična tehnologija kao i na roveru koji je učestvovao u snimanju panorame Marsa.

EPIC se može montirati na neki stabilniji stativ i zapravo predstavlja robotizovanu osnovu na koju se pričvršćuje fotoaparat. Utvrdili smo da lista podržanih modela sadrži skoro sve poznatije fotoaparate Consumer klase. Spisak podržanih kamera nije obavezujući.

Postupak rada je veoma jednostavan. Fotoaparat se prethodno mora pripremiti. Prebacuje se u manuelni režim rada, maksimalno zumira (Full Optical Zoom/Digital Zoom off), izabere odgovarajući White balance, selektuje najveća raspoliživa rezolucija i isključi fleš. Slede još dve važne izmene: Auto Focus off i Auto Power Down off. Fotoaparat se potom pričvršćuje za osnovu robotizovanog držača a iznad okidača se postavlja eksterni aktivator – pritiskač.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

Uz pomoć nekoliko tastera i LCD ekrana na EPIC-u, definiše se prvo gornji levi pa zatim donji desni ugao buduće panorame. EPIC potom proračunava u koliko redova i kolona može pokriti odabrani kadar. Od startovanja serijskog snimanja deli nas samo kratak postupak kalibracije sa nekim repernim delom slike kako bi se definisala oblast preklapanja budućih kadrova. Izabrani deo se rekadrira tako da dostigne gornju ivicu LCD displeja fotoaparata a potom se pritisne OK taster na EPIC-u. Isti deo se kadriranjem pomera do donje ivice displeja, nakon čega opet sledi pritisak na OK taster. Kalibracija se radi samo kod prve upotrebe i vezana je za tip aparata. Snimanje sada može da počne.

Logično je da ovakav hardver prati i odgovarajući Stitching softver kojim se delovi panorame sklapaju u jednu celinu, a dobija se i onaj interesantni Viewer sa početka teksta sa kojim se panorama prikazuje Web-u.

Najavljen je i model GigaPan EPIC 100 čiji će step motori moći da pokreću veće i teže foto kamere.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 
GigaPan EPIC 100 - u najavi
GigaPan EPIC 100 - u najavi

Giga Pan EPIC robotizovano postolje košta 379 dolara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,