BIZIT plus

Intel započeo anti-Mac kampanju

Predstavljanjem M1 Mac-a u novembru prošle godine, Apple je zvanično počeo tranziciju sa Intel-ovih na sopstvene čipove. To je izgleda prilično „zabolelo“ Intel, koji već nekoliko godina unazad prima ozbiljne udarce od svog tradicionalnog konkurenta – AMD-a.

m1 mac

Suočen s neminovnim?

Shvativiši da gubi još jedan deo tržišta, Intel je započeo kampanju koju mnogi procenjuju kao, u najmanju ruku, nefer, ali i kao očajnički potez. Naime, u seriji reklama koje je počeo objavljuje na Twitter-u, Intel akcentuje stvari koje ne mogu da se urade na Mac-u sa M1 čipom, dok su na PC-ju uobičajena stvar. Tako je u jednoj reklami pomenuta igra Rocket League, koja nija dostupna na Apple-ovoj platformi, dok se u drugoj pominje nedostatak touchscreen-a na Mac računarima. Kakve to veze ima sa Intelovim procesorima, nismo uspeli da saznamo, ali nam izgleda kao Intel-ovo „hvatanje za slamku“ pokušavajući da ukaže na bukvalno sve “nedostatke” konkurentske platforme.

Pročitajte i:  Setapp otvara prodavnicu iOS aplikacija

Apple M1 čipovi su dokazali da imaju impresivnu brzinu i efikasnost, pa je Intel pokušao i da dokaže da je i tu bolji. Pre nedelju dana lansirao je seriju „pažljivo odabranih i sastavljenih“ testova koji su dizajnirani da dokažu da je 11. generacija njihovih procesora bolja od M1 čipova. Ljudi bliski Apple-u opisali su ove testove kao „M1-unfriendly“ jer su u njima potencirane samo one stvari koje su bolje na Intel-ovim procesorima.

Apple planira da u naredne dve godine potpuno pređe na sopstvene čipove i da se potpuno oslobodi od zavisnosti od Intel-a na polju procesora, pa nam ovakva reakcija Intel-a izgleda kao početak velike kampanje, ali i kao potez koji su korisnici okarakterisali kao očajnički.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

Izvor: MacRumors

Facebook komentari: