BIZIT plus

Intelova najnovija generacija procesora za laptopove donosi do 24 jezgara

Intel prenosi snagu svojih desktop CPU-a 13. generacije na laptop računare. Intel je predstavio Core i9-13980HX. Poseduje 24 jezgra i brzinu povećanja od neverovatnih 5,6 GHz. To je nastavak Intel-ove HX linije visokih performansi, koja je debitovala prošle godine kao način da se donese više snage boljim laptopovima.

Intelova najnovija generacija procesora za laptopove donosi do 24 jezgara

Osim laptopova Intel predstavio i desktop modele

Kompanija tvrdi da je novi Core i9 CPU 11% brži od prošlogodišnjeg vrhunskog 12900X kada su u pitanju jednonitni zadaci i 49% brži za rad sa više niti. Intel-ova linija HX 13. generacije se svodi sve do Core i5-13450HX, koji nudi 10 jezgara i brzine do 4,5 Ghz. U suštini, ako žudite za većim performansama i ne smeta vam dugotrajnost baterije, trebalo bi da postoji HX čip u okviru vašeg budžeta. Ostatak Intelove 13. generacije takođe izgleda vredan pažnje. Čipovi serije P, koji su namenjeni ultraprenosivim uređajima sa performansama, dostići će do 14 jezgara, dok procesori serije U male snage imaju najviše 10 jezgara.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Kompanija takođe tvrdi da će odabrani čipovi 13. generacije ponuditi VPU AI akceleratore, koji mogu pomoći u oslobađanju zadataka kao što je zamućenje pozadine tokom video poziva. Nedostatak VPU-a bio je jedan od glavnih nedostataka Surface Pro 9 opremljenog Intel-om. Još jedno prijatno iznenađenje: novi jeftini čipovi. Intel je tiho ubio svoje brendove Pentium i Celeron prošle godine. Intel kaže da njegov četvorojezgarni N200 čip nudi 28% bolje performanse aplikacija i 64% bržu grafiku od Pentium Silver N6000 prethodne generacije. Dolazak na 8-jezgarni i3 N-305 dodaje dodatnih 42% u performansama aplikacija i 56% bržu grafiku.

Osim laptopova, Intel je takođe predstavio svoju liniju desktop CPU-a 13. generacije. Kompanija kaže da su 11% brži u performansama sa jednim navojem i do 34% brži kada su u pitanju zadaci sa više niti. Čipovi za desktop računare 13. generacije će takođe biti kompatibilni sa matičnim pločama serije 600 i 700 i radiće sa DDR5 ili DDR4 memorijom, što ih čini pristojnim nadogradnjama za moderne Intel sisteme.

Pročitajte i:  Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,