N Central domination

Internet drozdovi, papagaji i jaja

Naučnici tvrde da smartfoni uništavaju porodične odnose. Svetska zdravstvena organizacija izveštava da nam preti gluvoća od zvuka s uređaja, a eksperti nas uveravaju da smo okupirani spamerima, trolovima i fejverima lažnjacima.

1398851329252.cachedPametni telefoni bi trebalo, poput kutija cigareta, da imaju upozorenje kako su „opasni po zdravlje“, zaključili su psiholozi Univerziteta u Derbiju. „Smartfoni uništavaju porodične odnose“, kažu oni, „jer podstiču narcisoidno ponašanje korisnika“, koji mobilni uređaj koriste u proseku tri i po sata na dan, viseći na društvenim mrežama (87 posto) i kljucajući poruke (52 posto). Zbog smartfona 60 posto korisnika slabo se druži s porodicom, čevrtina misli da je pametni uređaj „zanimljiviji“ od realnih ljudi, a više od trećine koristi mobilni telefon i u zabranjenim situacijama, kao što je vožnja automobila.

Prema naučnicima, nadrljali smo, samo što to još nismo shvatili. A kad shvatimo, biće kasno, osim ako se ne opasuljimo i posvetimo slušanju poja ptičica i žubora potočića. Ne gine nam da ogluvimo, izveštaj je Svetske zdravstvene organizacije (WHO), koja preporučuje da se u noćnim klubovima provodi najviše 15 minuta, „jer buka doseže više od 100 decibela“. SZO je objavila da je više od milijardu ljudi u svetu izloženo gubitku sluha zbog preglasnog zvuka s raznih uređaja i predlaže da se slušalice koriste maksimalno jedan sat dnevno.

Nešto manje mračna nam je perspektiva u sajbersvetu, pod uslovom da ga ne koristimo ili da nas tamo čuvaju moderatori koji koriste algoritam koji prepoznaje trolove. Smislili su ga naučnici sa Stanforda i Kornela, koji su godinu i po dana posmatrali internet forume, analizirali antisocijalno ponašanje na oko 40 miliona postova koje je otkucalo 1,7 miliona korisnika i više od 100 miliona lajkova i dislajkova (palac gore/dole). Iz istraživanja je rođen algoritam koji pretražuje i detektuje trolove‑smarače s preciznošću od 80 posto. Preostalih 20 posto trolova koji su se „provukli ispod radara“ morali bi peške da istrebe moderatori, kažu naučnici.

Tehnonevoljama tu nije kraj. Ako nas ne dokrajče smartfoni, decibeli i trolovi, smrsiće nam konce spameri i njihove lažne reklame, poput one o magičnom mršavljenju s tabletama zelene kafe, za koju je korišćeno čak 750.000 Twitter naloga. Ova spam kampanja delo je jednog čoveka, otkrili su istraživači kompanije Symantec. Tip je, kažu oni, vozio svoj one‑man show i zarađivao proviziju od „usmeravanja korisnika na sajtove“, koristeći i lažne naloge poznatih ličnosti i brendova (Renee Zellweger, Britney Spears, Lady Gaga, Christina Aguilera, MTV, CNN itd). Zvezde su tako „tvrdile“ u slici i reči da su smršale kao od šale.

Eksperti iz Symanteca su lažnjake nazvali „drozdovima“, lažne naloge s ukradenim sadržajem stvarnih osoba „papagajima“, a naloge izmišljenih korisnika bez pratilaca „jajima“. Svaki spam tvit sa „drozda“ imao je hiljadu retvitova i 500 fejvova. Uloga „jaja“ bila je da poveća broj pratilaca „drozdova“ i „papagaja“, a kada Twitter otkrije i ugasi nekog „papagaja“ ili „drozda“, spamer „jaja“ pretvara u „papagaje“, a njih u „drozdove“. Pa ti veruj profilima zvezda i broju pratilaca, ako si baš tolika ovca.

(Objavljeno u časopisu connect 52)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,