Internet eksperiment za Noć veštica

MIT Lab je smislio način da obogati iskustvo onih koji uživaju u Noći veštica, te će tokom praznika moći da sarađuju sa drugim internet korisnicima, kako bi udruženim snagama kontrolisali ponašanje i aktivnosti osobe koja će im biti dostupna tu jednu noć.

PCPress.rs Image

Naime, MIT Lab eksperti su kreirali program koji korisnicima omogućava da kontrolišu drugo biće, te da vide i čuju sve ono što kontrolisana osoba radi. Subjekat koji se kontroliše je, naravno, glumac koji je unajmljen posebno za tu priliku, a projekat je poneo ime BeeMe, te je okarakterisan kao društveni eksperiment. Tako će u Noći veštica korisnici moći da se uloguju na BeeMe web-sajt, a kako bi počeli da predlažu, te potom glasaju za ono što bi glumac trebalo sledeće da uradi, a komande koje bi mogle da ugroze onoga koji ispunjava njihove želje su, naravno, zabranjene.

Ostaje da se vidi kako će proteći eksperiment u okviru kojeg je jedno ljudsko biće pristalo da se odrekne slobodne volje, a istraživači se nadaju da će prikupiti dovoljno podataka o tome šta je subjekat spreman da učini, te o tome kakve zadatke masa zadaje u slučajevima kada veruje da je neko potpuno pod njenom kontrolom.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,