Intervju: Ivan Grujović, SAP – Šta nas očekuje u Industriji 4.0?

Pre manje od mesec dana kompanija SAP, koja se bavi proizvodnjom različitih softvera, održala je konferenciju SAP NOW, čija je glavna tema bila primena veštačke inteligencije u poslovanju. To nam je bio povod da razgovaramo sa Ivanom Grujovićem, regionalnim menadžerom SAP-a, i saznamo kakvo je njegovo viđenje tehnološkog napretka, šta nam donosi Četvrta industrijska revolucija i kolika je uloga AI-a u budućnosti…

PCPress.rs Image
Ivan Grujović, regionalni menadžer SAP-a

Industrija 4.0 donosi ogromne promene. Koje su najvažnije promene iz vaše vizure?

Promene koje nam dolaze sa Industrijom 4.0 mogu se podeliti u 3 grupe. Prva se odnosi na digitalne, inteligentne proizvode: kompanije sada imaju mogućnost razvoja inteligentnih, povezanih i samosvesnih proizvoda, koji mogu slati informacije o svom stanju, lokaciji, kvarovima, načinu, tipu i vremenu upotrebe, uslovima skladištenja i još mnogo toga. Druga grupa su brzo-razvijajuće tehnologije – nove tehnologije, poput kognitivno računarstva, 3D štampanja, uvećane stvarnosti, blokchaina, mašinskog učenja, veštačke inteligencije. Tu su i uređaji kontrolisani glasovnim komandama i robotika, koji polako dostižu tačku široke dostupnosti. Ove tehnologije po prvi put omogućavaju prevođenje futurističkog digitalnog poslovnog koncepta u poslovnu realnost. Treća grupa promena prikazuje promene u stavovima, ponašanju i očekivanjima potrošača: počev od digitalnih gedžeta, preko povezanih automobila i umreženih trkačkih patika, do hiper-povezanih industrijskih proizvoda, “Internet Stvari” (IoT) je pozicioniran tako da daje kompanijama i organizacijama još više mogućnosti za prikupljanje, i korišćenje za svoje potrebe, podataka o svojim korisnicima. S druge strane, potrošači i kupci očigledno menjaju svoje stavove o deljenju informacija, koje su se nekada smatrale „privatnim“, sa pouzdanim kompanijama s kojima posluju – naročito ako dobijaju nešto vredno zauzvrat.

Na koji način se poslovanje može prilagoditi Industriji 4.0 i da li u tom pogledu ima razlike između standardnog i digitalnog poslovanja?

Industrija 4.0 je transformaciono putovanje u kome tehnologija spaja fizički i digitalni svet u jednu celinu, tokom svih poslovnih procesa u proizvodnom lancu – od kupca i potrošača, preko razvoja novih proizvoda (R&D), do ekosistema partnera i dobavljača. Kao što smo već pomenuli, nove tehnologije omogućavaju direktno uključenje kupca ili potrošača u proizvodni lanac, kao nezamenljivog člana koji direktno doprinosi celom procesu. To je i neophodan preduslov za prilagođavanje Industriji 4.0. Uključenje kupaca u proizvodni lanac, samo po sebi povećava fleksibilnost Industrije 4.0, i omogućava proizvodnju personalizovanih proizvoda sa istim nivoom efikasnosti kao za masovnu proizvodnju. Kako se bliskost sa kupcima povećava, kompanije mogu da uvode nove operativne i poslovne modele koji pružaju sve veću vrednost za kupce.

Pročitajte i:  Ovaj startap razvija veštačku inteligenciju koja može da leti dronovima i donosi sopstvene odluke 

PCPress.rs Image

Kolika će biti uloga veštačke inteligencije (AI) u vremenima koja dolaze?

Uloga veštačke inteligencije će biti sve veća. Polako će preuzimati dosadne, ponavljajuće zadatke, kako bi ljudi mogli da se fokusiraju na kreativne i strateške poslove. Takođe, AI će biti često korišćena za procese koji zahtevaju kompleksne matematičke operacije koje će pomoći ljudima da na osnovu njih donose odluke ili obavljaju strateške procese. Samo da pojasnimo, AI nije daleka budućnost – prema International Data Corporationu, 75% poslovnih aplikacija će koristiti neku vrstu AI do 2021. godine.

Gde je konkurentska prednost SAP rešenja i da li dizajn tih rešenja već sada mora da računa ne samo na Industriju 4.0, već i ono što sledi nakon nje?

Prednost korišćenja SAP-ovih rešenja dolazi pre svega iz iskustva – SAP se već 46 godina bavi poslovnim aplikacijama svetske klase, najveći je evropski proizvođač softvera, i najveći svetski proizvođač poslovnih aplikacija. Pored toga, SAP ima preko 400.000 korisnika u preko 180 zemalja širom sveta, i među njima su mnoge kompanije koje su najbolje u svojim industrijama, tako da naša rešenja u sebi sadrže najbolju svetsku praksu (SAP korisnici uključuju 92% od Forbes Global 2000 kompanija i 98% od 100 najvrednijih brendova, proizvode 78% svetske hrane, i uz to transakcije za 77% ukupnog svetskog prihoda se obrađuju u SAP sistemima). SAP takođe nudi industrijski prilagođena rešenja, za 25 različitih industrija. Na kraju, ali ne i najmanje važno, iz integrisanosti rešenja – SAP nudi potpuno povezana „end-to-end“ rešenja, koja povezuju u jednu celinu sve tzv. „front-office“ i „back-office“ procese.

Pročitajte i:  Meta kaže da planira da potroši još milijarde na veštačku inteligenciju

U svom razvoju softverskih rešenja, SAP vrlo posvećeno pristupa inovacijama. Ne samo da konstantno poboljšavamo postojeća rešenja i primenjujemo postojeća znanja na novim tržištima, već́ i kontinuirano razvijamo nove trendove i poslovne modele, koji omogućavaju pojavu transformativnih inovacija na tržištu.

Da li digitalna transformacija ikada prestaje, i da li je u tom smislu Industrija 4.0 samo logičan evolutivni iskorak?

Digitalna transformacija je neprekidan proces, i SAP-ov cilj je da kompanije dovede na nivo „pametnog preduzeća“. Dolaskom na taj nivo, kompanije će biti u stanju da dostignu svoje poslovne ciljeve brže i sa manje rizika. Kao lider u inovacijama, SAP uvek vodi računa da bude barem za korak ispred sa razvojem svojih rešenja. Shodno tome, uveliko se pripremamo i za Industriju 5.0.

Gledajući unapred prema Industriji 5.0, predviđamo dalje restrukturiranje razvoja proizvoda, i njihovu proizvodnju na način koji će redefinisati ne samo proizvodne procese, nego i šta u suštini predstavlja proizvod kao takav, kao i koju vrednost pruža kupcima i potrošačima. Kako sve više proizvoda obuhvata digitalne tehnologije, oni će se preobraziti iz nečega što predstavlja samo skup potrebnih funkcionalnosti za kupca, i postati platforme za stvaranje dodatne vrednosti – kako za potrošača, tako i za proizvođača.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

PCPress.rs Image

Da li pametnije, preciznije i adekvatnije informacije koje donose IoT, AI i Industrija 4.0 omogućavaju da i SAP HANA, SAP C4/HANA i druga SAP rešenja za menadžment podataka budu još pametnija?

Sve počinje od „pametnih“ i bezbednih podataka. Što kvalitetnije, svrsishodnije i tačnije podatke kompanije imaju, lakše će moći da ih monetizuju. Na osnovu ovakvih podataka, kompanije će biti u mogućnosti da izbacuju na tržište sasvim nove proizvode i usluge. SAP poslovna rešenja su u potpunosti dizajnirana tako da maksimalno iskorišćavaju benefite koji dolaze sa upotrebom novih tehnologija, i da samim tim rade još bolje i pružaju dodatnu korist kompanijama koje ih koriste.

Koliko je zaokruživanju novih rešenja doprinela serija akvizicija tržišnih lidera, kao što su Hybris, CallidusCloud i Gigya? Da li SAP planira dalji razvoj na akviziciji rešenja ili će težište biti na sopstvenom razvoju? U kom pravcu će se generalno dalje razvijati SAP ekosistem?

Akvizicije koje je SAP obavio u poslednje vreme (između ostalih SuccessFactors, hybris, Concur, Ariba, Fieldglass, Gigya, CallidusCloud, Coresystems… – kompanije koje su bile neprikosnoveni lideri u svojim oblastima), su u velikoj meri pomogle zaokruživanju sveobuhvatnog portfolija koji SAP čini jedinstvenim na tržištu, uz svakako veliki doprinos internog SAP razvoja. Takav balansiran pristup razvoju je očekivan i u budućnosti – nastavićemo sa velikim investicijama u interni razvoj, pratićemo situaciju i sa ostalim „igračima“ na tržištu, i povremeno se može desiti da preuzmemo još neku kompaniju, ako je ona lider u svom segmentu poslovnih rešenja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,