Internet pioniri protiv prodaje .org domena

Odluka da se kontrola nad .org domenom prepusti firmi Ethos Capital nije naišla na odobravanje, te se neprofitna organizacija Internet Society već neko vreme nalazi na meti kritika, budući da stoji iza problematične odluke.

PCPress.rs Image

Grupa internet pionira udružila je snage, a kako bi ponudila alternativnog vlasnika domena, te su se okupili pod kišobranom „Cooperative Corporation of .ORG Registrants“. Novi entitet ima sedam direktora koji vode inicijativu, a među njima su i osnivač ICANN-a Esther Dyson, te izvršna direktorka Wikimedia fondacije – Katherine Maher, a tu je i podrška Electronic Frontier fondacije koja smatra da je prepuštanje pomenutog domena komercijalnoj kompaniji „potpuno neprikladno“. Upravitelji nove organizacije se nadaju da će moći da ubede ICANN da blokira dogovor, te njima prepusti kontrolu nad .org domenom, a da bi se njime i u budućnosti upravljalo na siguran način, što bi omogućilo da ne postane moćna alatka za cenzuru.

PCPress.rs Image

Kritičari dogovora brinu da bi Ethos Capital, inače novoformirana kompanija, mogao da podigne cene, te se odluči za prodaju podataka o korisnicima, a kako bi nadoknadio milijardu dolara koliko je uloženo u kupovinu.

Pročitajte i:  UA Day konferencija u Beogradu: višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,