ERP 2024

Intervju: Danko Jevtović, direktor RNIDS-a

Danas počinje konferencija DIDS 2015, posvećena domaćim internet domenima i njihovom razvoju i ekspanziji tokom proteklih nekoliko godina.  O ovome, i o drugim temama koje se tiču domaćih domena, pročitajte intervju sa direktorom RNIDS-a, Dankom Jevtovićem.

Danko Jevtović, direktor RNIDS-a
Danko Jevtović, direktor RNIDS-a

 

1. Kada su u pitanju .rs i .срб domeni, šta možemo da zaključimo na kraju 2014. godine? Da li ste zapazili značajnije promene u odnosu na 2013?

Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije je uspešno završila 2014. i pokazala je značajnu organizacionu zrelost i stabilnost u radu. Ponosni smo na svoj doprinos razvoju Interneta u Srbiji, naročito u oblasti Internet bezbednosti i edukacije o prednostima i mogućnostima korišćenja interneta. Na međunarodnom planu, RNIDS je unapredio saradnju sa ICANN‑om i nacionalnim registrima internet domena iz regiona. Na kraju 2014. imali smo ukupno 87.909 registrovanih naziva nacionalnih domena, što je povećanje od skoro 3% u odnosu na 2013. godinu. S obzirom na gašenje velikog broja firmi i globalnom usporenju rasta broja Internet domena, ovo je dobar rezultat.

2. Očigledna je razlika između broja korisnika .rs i .срб domena. Koji je najveći uzrok manjeg interesovanja za .срб domen i kako se na to može uticati?

Glavni uzrok nedovoljne zainteresovanosti za ćiriličke .срб domene su decenijske navike i slabo korišćenje ćirilice na Internetu. Mali je i broj sajtova na kojima je osnovno pismo ćirilica, kao što je naš edukativno‑promotivni sajt домен.срб. Podstrek popularizaciji ćirilice i .срб domena bi mogla da pruži država, preko brojnih državnih sajtova, na nacionalnom domenu i zvaničnom pismu.

Pročitajte i:  Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

3. Zašto je dobro posedovati domaći domen?

Nacionalni domen je osnovni element geografske identifikacije. Svako ko se obraća korisnicima Interneta u Srbiji stiče prednost pri rangiranju na pretraživaču ako koristi nacionalni domen. Uostalom, sam Google tvrdi da je za njihov algoritam rangiranja lokalni domen glavni pokazatelj kome je namenjen sajt. Registranti nacionalnih domena, za razliku od globalnih domena (.com, .info i sl), prilikom registracije domena daju tačne, potpune i važeće podatke, što pruža veći stepen pouzdanosti i bezbednosti i smanjuje mogućnost prevara pri on-line kupovini i drugim transakcijama na Internetu.

4. Kakvi su planovi RNIDS‑a za 2015. godinu? Šta mogu da očekuju korisnici vaših usluga?

U 2015. planiramo izradu novog softvera za registraciju naziva domena, što treba da doprinese bezbednijem i pouzdanijem radu Registra i ovlašćenih registara, sa kojima planiramo i da pojačamo saradnju u promovisanju registracije naziva domena. Nećemo zanemariti ni našu pomoć razvoju Interneta, prvenstveno u oblasti edukacije i sajber bezbednosti.

(Objavljeno u časopisu PC#218)

Facebook komentari: