BIZIT plus

Investicije u istraživanja i razvoj Kine sedam puta veće od BDP-a Srbije!

Iz godine u godinu količina novca koju Kina troši na istraživanje i razvoj ima rast od 14 odsto, a od 2012. godine je imala porast od 70,9 odsto. Prošle godine je potrošila 279 milijardi dolara, što je sedam puta više od BDP Srbije. Kina je napravila desetine industrijskih parkova i inkubatora namenjenih za promociju tehnologija, poput veštačke inteligencije, robotike i obrade podataka.

PCPress.rs Image

Kineski ministar nauke Wan je izjavio da Kina planira da proizvodnju električnih vozila popne na nivo od dva miliona jedinica do 2020. godine. Kina ulaže velike količine novca kako bi dominirala ovom industrijom i drugim, poput nuklearne i obnovljive energije. Takođe, Wan je izneo plan Kine da uđe u rang inovativnih zemalja i postane tehnička inovativna sila najkasnije do 2050. godine.

Inače, indeks GSI (indeks globalne konkurentnosti) pokazuje da je globalni lider u inovativnosti Švajcarska već šest godina za redom, sa DBP-om od 659 milijardi dolara i prihodima po stanovniku od 79.242 dolara. Na drugom mestu su SAD, zatim slede Izrael, Finska i Nemačka.

Pročitajte i:  Roboti mogu da uče kao ljudi zahvaljujući OpenAI spinoff-u

Izvor: Reuters

Facebook komentari: