Investitori potrošili rekordnih 8,2 milijardi evra u Evropi u Q1 2020. godine

Čak 8,2 milijarde evra su investitori uložili u evropske kompanije tokom prvog kvartala 2020. godine. Prema PitchBook European Venture Report Q1 2020, prva tri meseca 2020. godine predstavljali su četvrti najjači kvartal ikada po ukupnoj investiranoj vrednosti u Evropi.

PCPress.rs Image

Iako je 2020. započela dobro, očekuje se da će pandemija koronavirusa imati značajan uticaj na sklapanje poslova. Takođe ugrožen je priliv američkog kapitala u evropske tehnološke kompanije.

„Očekujemo da će se ugovaranje poslova znatno usporiti u naredna dva tromesečja, kako se posledice COVID-19 budu osećale širom sveta. Verujemo da bi se rast održan u poslednjoj deceniji mogao približiti kraju jer širi ekonomski izgledi znatno slabe“, navodi se u izveštaju.

Koliko god mračno bilo predviđanje, u izveštaju se napominje da se ugovaranje poslova neće urušiti, ali upozorava da je „ovo je najteži ekonomski izazov s kojim se suočava preduzetnički ekosistem od globalne finansijske krize“.

Prilike za startape

Izveštaj nastavlja da precizira da softverski startapi čine 42,6% godišnjeg kapitala i verovatno će se ovaj trend nastaviti. Kao što se očekivalo, postoje i prilike za startape koji mogu olakšati saradnju na daljinu i centralizovati ključne poslovne funkcije online.

Pročitajte i:  Evropa definiše pravila upotrebe AI

Slične mogućnosti će se pojaviti i za softverske startape koji se fokusiraju na ličnu sajber sigurnost, jer se prema izveštajima broj pokušaja prevara i phishing napada povećavaju a dok se kompanije trude da poboljšaju svoju zaštitu.

„Pandemija će bez sumnje oblikovati buduće navike potrošnje, a ovo bi mogla da bude prilika da investitori ulažu u usluge koje ciljaju trošenje i kupovinu putem interneta“, dodaje se u izveštaju.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,