BIZIT plus

iOS 17.2  donosi bežično punjenje za iPhone 13 i iPhone 14

Qi2 punjači će imati izlazni kapacitet od 15W.

PCPress.rs Image

Qi2 je prvi put najavljen na CES-u ove godine

Apple, koji obično igra na sigurno kada su u pitanju novi standardi, već je iznenadio kompatibilnošću sa Qi2 na iPhone-u 15. Međutim, izgleda da kompanija ima još trikova u rukavu. Prema izveštajima najnovije ažuriranje, odnosno iOS 17.2 dodaje “podršku za Qi2 punjače za sve modele iPhone-a 13 i iPhone-a 14.”

Očekuje se da pomenuti iPhone modeli podrže bežično punjenje do 15W korišćenjem Qi2 sertifikovanih punjača. Potvrdu ove informacije očekujemo kada iOS 17.2 bude dostupan široj javnosti, što će se verovatno dogoditi za nekoliko dana.

Dosadašnji modeli iPhone-a podržavali punjenje od 15W samo putem MagSafe sertifikovanih punjača, dok su jeftiniji punjači koji su bili kompatibilni sa MagSafe-om bili ograničeni na 7,5W. Sa Qi2 standardom koji pruža iste performanse, potrošačima će biti ponuđen izbor pristupačnijih bežičnih punjača od 15W, pošto proizvođači neće morati da plaćaju Apple premiju za MagSafe sertifikaciju.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Qi2 je prvi put najavljen na CES-u 2023.godine. Najvažniji deo je bio njegov standard za bežično brzo punjenje sličan MagSafe-u čak i za Android uređaje. Standard koristi “Magnetic Power Profile” tehnologiju da bi obezbedilo kompatibilnost između telefona i punjača.

Iako je trenutno izlaz ograničen na 15W, buduće iteracije će “znatno” povećati nivoe punjenja iznad 15W, prema izveštajima WPC organizacije. Takođe, očekuje se dolazak različitih dodataka koji podržavaju Qi2 standard za bežično punjenje. Među njima će biti i proizvodi kompanije Anker. Ovi dodaci će verovatno biti dostupni tokom praznične sezone, a očekuje se da će biti i predstavljani na događaju CES 2024 sledećeg meseca.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: