Računari i Galaksija

IoT sa ukusom borovnice

Kako se IoT platforma kompanije Yunet našla na polju borovnica poljoprivrednog dobra kompanije Zobnatica AD? Zamolili smo Zlatka Trhulja, direktora kompanije Yunet, da nam otkrije kakve su sve mogućnosti IoT tehnologije i kako ona pomaže u uzgoju i proizvodnji borovnica

PCPress.rs Image
IoT custom senzori

O Internet of Things platformama već smo pisali i susretali se s različitim rešenjima, ali retko smo imali priliku da se u praksi uverimo koliko ova tehnologija može da unapredi proizvodnju i doprinese poboljšanju svih poslovnih procesa. Poljoprivreda nije izuzeta i samo potvrđuje efikasnost novih tehnologija.

P: Gospodine Trhulj, možete li našim čitaocima da objasnite kako radi jedna IoT platforma, koji su njeni elementi i funkcionalnosti?

O: Za početak ćemo objasniti osnovnu strukturu IoT sistema. Svaki IoT sistem je drugačiji, ali temelj svake arhitekture Interneta stvari, kao i njegov opšti tok podataka, približno je isti. Pre svega, sastoji se od „stvari”, a to su predmeti povezani na Internet koji pomoću ugrađenih senzora i pokretača (aktuatora) mogu da osete okruženje oko sebe i prikupe informacije koje se zatim prosleđuju na IoT gateway. Sledeća faza se sastoji od IoT sistema za prikupljanje podataka koji prikupljaju veliku količinu neobrađenih podataka, pretvaraju ih u digitalne tokove, filtriraju i prerađuju tako da budu spremni za analizu.

PCPress.rs Image
Zlatko Trhulj, CEO YUNET INTERNATIONAL d.o.o

Treći sloj predstavljaju edge uređaji koji su odgovorni za dalju obradu i poboljšane analize podataka. Ovaj sloj obuhvata i tehnologije za vizuelizaciju i mašinsko učenje. Nakon toga, podaci se prenose u data centre koji mogu biti u oblaku ili lokalno instalirani. Ovde se podaci pohranjuju, njima se upravlja i dubinski se analiziraju radi uvida u dejstva. Ukratko, fizičko plus virtuelno povezivanje stvari, direktna i indirektna razmena podataka, pristup podacima i podešavanje konfiguracije uređaja od strane krajnjih korisnika – to je IoT!

Pročitajte i:  Jedinstvena ponuda Yunet optičkog interneta do kraja godine

Mnoštvo uređaja – mnogo podataka

P: Zašto se IoT preporučuje u svim privrednim granama, a posebno u poljoprivredi?

O: Svet oko nas postaje sve digitalniji i povezaniji. Ljudi i mašine, zgrade i postrojenja komuniciraju preko Interneta koristeći mobilne telefone, senzore i drugi posebni hardver. Sve te „stvari” pružaju veliku količinu podataka koja nam daje odgovore na različita pitanja u vezi sa svim poslovnim procesima, bez obzira na privrednu nišu u kojoj se obavljaju.

PCPress.rs Image
IoT custom senzori

Zbog svoje specifičnosti, poljoprivreda je grana koja je možda najpogodnija za korišćenje IoT platforme, jer su podaci koji se mogu dobiti u okviru agrarne proizvodnje egzaktni i lako se mogu izmeriti korišćenjem posebnih poljoprivrednih senzora. Govorimo o senzorima čiji je zadatak da mere parametre kao što su temperatura i vlaga vazduha i tla, pH vrednosti tla ili izlaganje useva sunčevoj svetlosti.

P: Ispričajte nam nešto više o Yunet IoT platformi, i po čemu se ona izdvaja od ostalih?

O: Yunet IoT platforma je sigurna, moderna i skalabilna platforma koja omogućava povezivanje, praćenje i kontrolu različitih uređaja i mašina. Razvijena je kao set mikroservisa spakovanih u Docker kontejnere, što omogućava modularnost i skalabilnost. U slučajevima kada je potrebno obezbediti malo kašnjenje ili smanjiti zavisnost od Internet konekcije, Yunet IoT platforma omogućava instalaciju takozvane edge komponente.

Edge komponenta je fizički ili virtuelni server koji omogućava da se deo funkcionalnosti sistema izvršava direktno na lokaciji, kod korisnika. Yunet platforma podržava povezivanje modernih IoT senzora preko nekoliko bežičnih protokola, kao što su mobilna telefonija 4G, LoRaWAN, Zigbee i tako dalje. Time je omogućeno kreiranje specifičnih rešenja koja kombinuju maksimalnu funkcionalnost uz optimalnu cenu.

Pročitajte i:  Jedinstvena ponuda Yunet optičkog interneta do kraja godine

Prednost naše platforme ogleda se i u tome što je kreirana kao open source, čime se svaki zahtev, kreiranje određenih feature-a i komponenti može realizovati. Time se otvara mogućnost da se zajedno s partnerima, kao što je sada kompanija Nova Vector, ispune svi zahtevi naših korisnika, kreirajući E2E rešenja.

O kvalitetu i pouzdanosti naše IoT platforme, govore projekti iz različitih sfera, kao što su farmaceutska industrija, pametne kancelarije i zgrade i poljoprivreda.

IoT akcija i reakcija

P: Jedan od najuspešnijih projekata svakako je implementacija IoT platforme na poljoprivredno dobro Zobnatica, pa nam ispričajte nešto više o tome.

O: Projekat u Zobnatici je započet postavljanjem senzora koji prate osunčanost, vlažnost i temperaturu vazduha. Pored ovih parametara, postavljeni su i senzori koji mere temperaturu i vlažnost zemljišta, te koncentracije azota, fosfora i kalijuma (NPK) u zemljištu, jer su oni veoma važni za uzgoj borovnice. Senzori koriste LoRaWAN mrežu i baterija im traje do pet godina.

Izmereni podaci šalju se na platformu nekoliko puta dnevno i obrađuju. Na taj način naš klijent racionalno sprovodi mere navodnjavanja i primene agrotehničkih mera u toku uzgoja izabrane biljne kulture i tako znatno unapređuje svoje poslovne procese i iskorišćava resurse.

Nadamo se i verujemo da će ovaj poslovni model iskoristiti i druga poljoprivredna dobra, a za farme imamo posebne senzore koji prate kvalitet vazduha, uz merenje koncentracije štetnih supstanci, poput amonijaka, metana, azot-suboksida, suspendovanih čestica, PM2.5, PM10 i tako dalje.

Pročitajte i:  Jedinstvena ponuda Yunet optičkog interneta do kraja godine

PCPress.rs Image

Teodoro Espinoza Aguila, Blueberry Orchard Manager, Zobnatica AD

Borovnica je nova kultura u našoj kompaniji, gajimo je tek petu godinu, a za proizvodnju se koristi potpuno nova tehnologija u odnosu na ono što je zastupljeno ne samo u našoj kompaniji nego i okruženju. Misija naše kompanije je rad s maksimalnom efikasnošću koji obuhvata proizvodnju ploda najboljeg kvaliteta za naše verne potrošače.

PCPress.rs Image
Teodoro Espinoza Aguila, Blueberry Orchard Manager, Zobnatica AD

Veliku ulogu u proizvodnji borovnice imaju navodnjavanje, vlažnost i pristupačnost brojnih elemenata. Radi lakšeg praćenja tih parametara, put nas je doveo do Yunet-a. Ugrađeni senzori u našem voćnjaku omogućili su nam bolji monitoring vlažnosti, temperature i prisutnih elemenata u zemljištu, koje pratimo na dva nivoa.

U svakom momentu brzo i jednostavno možemo pristupiti bitnim informacijama. Tokom ranog proleća imali smo česte jutarnje mrazeve koji mogu znatno da redukuju proizvodnju. Sve vreme smo pratili dužinu trajanja, kao i najniže vrednosti, uspešno smo isplanirali zaštitu i sačuvali cvet. Takođe, očekujemo da će nam sonde tokom ove sezone biti veoma korisne tokom navodnjavanja i određivanja količine potrebnih đubriva.

Yunet nam je omogućio da blagovremeno dođemo do podataka koji su nam veoma korisni u proizvodnji, a imajući u vidu da borovnica iziskuje specijalnu tehnologiju, očekujemo da će nam biti od velike pomoći na duže staze i da će se naša saradnja veoma uspešno nastaviti!

Korisna adresa: Yunet.rs

Autor: Ana Todorović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,