ERP 2024

IoT Week 2016 stiže u Beograd

Srbija će biti domaćin velike globalne konferencije IoT Week 2016, koja će biti održana u periodu 31. maj – 2. jun 2016. godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Organizatori konferencije su međunarodna organizacija IoT Forum i lokalni domaćin konferencije, kompanija DunavNET iz Novog Sada.

iot

Nakon izuzetno uspešnih IoT Week konferencija održanih u Lisabonu, Londonu, Helsinkiju, Veneciji i Barseloni, ove godine Srbija će imati čast da ugosti najveće stručnjake u oblasti IoT (Internet of Things) iz Evrope i sveta.

Šta je Internet of Things?

Internet of Things (Internet inteligentnih uređaja) predstavlja skup softverskih i komunikacionih tehnologija koje omogućuju povezivanje stvari iz sveta oko nas na Internet i time postavlja osnovu za digitalnu transformaciju privrede.

Šta, u praksi, donosi Internet inteligentnih uređaja?

Opcije su brojne, od pametnih kuća i pametnih gradova do pametne poljoprivrede i fabrika budućnosti. Pametnim kućama možete upravljati putem aplikacije na mobilnom telefonu, a one, na primer, same mogu da regulišu grejanje spram prisustva i aktivnosti ukućana u datom trenutku. U pametnim gradovima kontejneri za smeće sami prijavljuju kad ih je potrebno isprazniti, a mobilna aplikacija upućuje vozače do trenutno slobodnih parking mesta. Na njivama, navodnjava se pametnije – uz „recept za irigaciju“ koji propisuje kada je za to pravo vreme i koja je optimalna količina vode u datom trenutku, dok se npr. štetočine u poljima mogu uočiti na vreme, putem audio i video senzora itd.

O IoT Week-u

IoT Week je izrastao iz  IoT European Research Cluster (IERC) i postao najvažniji događaj ove vrste koji okuplja predstavnike privrede i akademske zajednice iz svih krajeva sveta. Konferenciju tradicionalno organizuju IoT Forum i lokalni domaćin koga odabere IoT Forum.

Tri ključna dana ove „pametne nedelje” podeljena su spram tema, pa se tako prvi dan naziva danom inovacija u domenu IoT, drugi dan posvećen je industriji dok je treći posvećen vezi istraživanja i Interneta inteligentnih uređaja. U okviru konferencije biće reči o pametnoj poljoprivredi – kako uz IoT do većih prinosa, boljeg kvaliteta i povećane efikasnosti; vezi IoT i trgovine – promene koje će IoT uneti u tradicionalni način funkcionisanja maloprodaje; Kako će IoT pokrenuti inovacije; gradnji veza između Evrope i Severne Afrike, kao i između Evrope i Brazila odakle dolazi između ostalih i Brazilska razvojna banka.

Pored glavnog programa u okviru IoT Week-a odvija se i IoT hakaton u koji će se, pored stručnjaka i studenata, uključiti i srednjoškolci, đaci novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” – članovi školske IoT sekcije.

Neki od potvrđenih stručnjaka iz oblasti IoT koju su potvrdili učešće na konferenciji su:

Bilel Jamoussi, Chief of the Study Groups Department, ITU Standardization Bureau
Thibaut Kleiner, European Commission, Head of Unit Network Technologies

Alexander Gluhak, Digital Catapult, Lead Technologist (IoT)

Domenico Arpaia, CEO at OrbiWise

Kai Hackbarth, Evangelist & Co-Chair OSGi Residential Expert Group, ProSyst/Bosc

Andrew Watson, Technical Director, Object Management Group

Srdjan Krčo, CEO of DunavNET, TagItSmart coordinator

Ivan Andonović (Silent Herdsman ltd, Univ. of Stratchlyde): IoT-based Animal Health Services

Preliminarni program kao i sve ostale detalje o događaju možete pogledati na zvaničnoj internet strani IoT Week, a ukoliko želite da se priključite konferenciji, možete se registrovati u promotivnom periodu (do 5. marta, 2016) i time steći pravo na povoljnije uslove.

Za sve dodatne informacije u vezi sa IoT Week 2016, možete kontaktirati organizatora na 2016@iot-week.eu.

Facebook komentari: