Kako da izaberete najbolji hosting za svoje potrebe?

Da li vas je tradicionalni izbor najboljih sajtova i najboljeg online nastupa Web Top 50 inspirisao da razmišljate o sopstvenom prisustvu na internetu? Bilo da planirate da pokrećete lični ili tematski blog, želite da za vašu firmu kreirate novi (prvi?) Web sajt, ili ste osmislili nešto inovativno i spremate se da „osvojite svet“… neophodno vam je mesto na kojem će se taj sajt nalaziti!

34305_Server rack cables_1562_5400

Prošle godine smo napravili prilično širok pogled na hosting ponudu kod nas i probali da pojasnimo koji tipovi hostinga su na raspolaganju korisniku. Ove godine se nećemo ponavljati – za osnovne pojmove potražite PC#218 u arhivi na našem sajtu – već ćemo krenuti korak dalje i obratiti se pre svega onima koji smatraju da su izborom hostinga i postavljanjem svog sajta završili posao…

Sajt je samo početak

Inspiracija za ovaj tekst dolazi iz previše česte pojave da pretežnji mali biznisi, ali definitivno ne samo oni, odluče da ulože u bazični hosting i Web sajt, ali zaborave čim su kupili domen mogu za njega vezati i svoju zvaničnu e‑mail adresu. Nisu retki primeri da se na vizitkartama, kombi‑vozilima, pa čak i bilbordima uz adresu sajta kao kontakt navodi neka @gmail ili @yahoo adresa. Verovatno je u delu slučajeva ista korišćena i pre uspostavljanja sajta, ali neretko je očigledno kreirana kad i sam sajt, pa čak i kasnije.

E‑mail adresa na sopstvenom domenu uvek izgleda ozbiljnije, a iako možda manje vičnim korisnicima deluje da je teško podesiti je, proces je zapravo vrlo jednostavan. U kontrolnom panelu vašeg hosting plana postoje i opcije vezane za kreiranje e‑mail adresa na vašem domenu. Ukoliko na sajtu vašeg provajdera ne uspevate da nađete tekst o tome kako da kreirate adresu – tu je podrška.

U današnje vreme, kada je za kvalitetan Internet nastup organizacije potrebno misliti i o upotrebi društvenih mreža, kreiranju smartfon i tablet aplikacija, različitim vidovima oglašavanja, slanju e‑mail newsletter‑a itd, zaokruživanje kupovine domena izradom osnovnog sajta i uspostavljanjem e‑mail adresa je osnova bez koje ne bi trebalo kretati dalje.

Pravi domen?

Ime domena je reprezent lokacije na kojoj se vaš sajt nalazi. Zbog toga smo provajdere i pitali koje tipove domena nude korisnicima. Iako na prvi pogled ne deluje bitno (domen je domen?), zapravo nije svejedno za koji domenski prostor ćete se odlučiti. S jedne strane, Google kao najzastupljeniji globalni pretraživač za lokalne teme uvek preferira lokalne domene, a istovremeno je to i oznaka onome ko želi da vidi sajt kompanije gde se nalazite, odnosno na kojem tržištu poslujete.

Ukoliko ste iz Srbije i radite u Srbiji .RS i .SRB domeni su pravi izbor. Ukoliko je vaša ponuda okrenuta međunarodnom tržištu onda ima smisla da razmislite o nekom od generičkih domena (.COM ili .NET na primer), pa i o drugim nacionalnim domenima koji su izborili status generičkih (.CO, .TV i slični). Ako vam je specifično tržište druge države od posebnog značaja – svakako ćete sajt prevesti na jezik koji se u njoj koristi, pa zašto onda ne biste uzeli i lokalni domen. Na kraju, tu su i sponzorisani domeni, za čije uvođenje su platile različite kompanije, a koji označavaju pojedine oblasti i teme, na primer .AERO, . CLUB, .DOWNLOAD i drugi.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Izbor je veliki, ali u suštini logičan i standardna je preporuka za sve kompanije – nije velika investicija da zauzmete sve domene koji su za vas relevantni. Bolje uložiti malo više nego da se neki nelojalni konkurent napravi pametan i pod vašim imenom napravi sajt kakav ne želite da vidite.

Od podrške zavisi…

Ako zamislimo idealnu (naravno i nepostojeću) situaciju da svi provajderu imaju iste karakteristike servera i hosting ponude generalno, ono što bi presudno uticalo na izbor je kvalitet podrške. U realnoj situaciji, kad razlike postoje na nivou infrastrukturne postavke njihovih sistema, a na pouzdanost utiču i eksterni faktori, kvalitet podrške je još bitniji.

U tabeli smo imali prostor samo da prikažemo osnovne informacije, tako da možete videti koji su kanali putem kojih je moguće tražiti podršku od provajdera, gde se Web interfejs odnosi na različite načine traženja podrške kroz deo sajta namenjenog korisnicima. To je najčešće tzv. ticketing sistem, ali je u pojedinim slučajevima i Web chat, ili slanje pitanja kroz odgovarajući Web formular.

Neki provajderi pored standardne podrške imaju opciju doplate za napredne opcije. Tada se uglavnom dobija non‑stop podrška višeg nivoa, putem svih dostupnih kanala komunikacije, uz napredno upravljanje resursima koje zakupljujete. Raspitajte se šta precizno koji od provajdera nudi pre nego što donesete konačnu odluku.

Važan izbor

Iako na prvi pogled može izgledati nebitno, zapravo je izbor hosting provajdera jedna od najvažnijih, ne samo za funkcionisanje vašeg sajta i e‑mail komunikacije, već posredno i za reputaciju same organizacije. Saradnja koju s hosting provajderom uspostavljate treba da bude partnerstvo koje će trajati godinama i koje će omogućiti da o jednom delu vaših poslovnih aktivnosti ne morate aktivno da brinete.

6602235_l

Vreme cloud hostinga

Shared hosting je već godinama najpopularniji tip hostinga za manje zahtevne sajtove, kao i za one koji tek otpočinju svoj Web život, pre nego što im apetiti porastu. Korisnici na ovaj način za relativno niska ulaganja dobijaju dovoljno resursa da hostuju makar jedan sajt, a mogu birati veće pakete ukoliko su im potrebe ozbiljnije.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Ali uz sve širu primenu cloud tehnologija, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti ozbiljna alternativa i u ovom segmentu. Nastao je cloud hosting koji korisniku obezbeđuje značajan mesečni protok potataka, a omogućava hostovanje najčešće neograničenog broja sajtova, sa neograničenim brojem MySQL baza.

Korisnici uživaju u svim prednostima cloud tehnologije, uz upotrebu brzih SSD diskova i garantovane resurse koji se ne dele sa drugim sajtovima.

„Tačku na i“ ovoj ponudi daje cena, koja kod većine provajdera ne prevazilazi ranije troškove shared hostinga.

Godinu dana kasnije

Tokom pripreme teksta analizirali smo ponudu hostinga na našem tržištu, ne samo među provajderima koji su se našli u tabeli. Osnovni zaključak je da se danas može dobiti nešto više resursa po sličnim cenama, ali da je ponuda u suštini nepromenjena. Kod većine provajdera I dalje je osnovni shared hosting paket sasvim dovoljan za postavku manje zahtevnog sajta, dok je u retkim situacijama neophodno da se odlučite za neki od naprednijih paketa da biste imali mogućnost upotrebe MySQL baza podataka.

EUnet

Danas je EUnet pre svega specijalizovan za razvoj i primenu cloud tehnologije, kao i za dizajn i konsultacije pri kreiranju specifičnih rešenja po zahtevu klijenta, o kojima brine veliki broj sertifikovanih inženjera. Zahvaljujući integraciji u United Grupu, čiji je deo i SBB, korisnicima se nudi objedinjena ponuda informaciono‑komunikacionih rešenja koja obuhvata SBB‑ov vrhunski Internet i data centar i Eunet‑ovu odličnu platformu za hosting i cloud.

Loopia

Svi Loopia serveri se nalaze u Švedskoj, dok kompanija u Srbiji uspešno posluje već 13 godina. Servisi se kontinualno unapređuju i uvode novi, a hosting paketi omogućavaju kombinovanje Unix i Windows platforme. Loopia može da se pohvali i činjenicom da je najveći registar nacionalnog .RS domena.

Mainstream

Sva oprema i serveri kompanije Mainstream nalaze se u Srbiji, a na njima je bazirana vrhunska mCloud platforma, koja kvalitetom konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima. Svi servisi se aktiviraju automatski za svega par minuta, uz online plaćanje, i samostalno konfigurisanje resursa, uz SLA garanciju od 99,99% dostupnosti platforme.

NetCast

NetCast kreira visoko kvalitetna namenska rešenja u skladu sa potrebama i zahtevima korisnika. Za pružanje usluge koristi opremu renomiranih proizvođača, kao i dokazane softverske tehnologije. Podrška je dostupna non‑stop, uz besplatnu migraciju korisničkog okruženja u NetCast Cloud. Postoji i try & buy opcija na 30 dana.

Orion telekom

Hosting paketi Orion telekoma kreirani su na osnovu želja korisnika, serveri se nalaze u sopstvenim data centrima kompanije u Srbiji, a korisnicima je na raspolaganju profesionalna podrška obučena za rad s najpopularnijim hosting panelima na Linux i Windows platformi.

 

www.netcast.rs

Provajder EUnet Hosting Loopia Mainstream (mCloud) NetCast
Shared Hosting cPanel Start Privat mHosting 1*
Prostor na disku 2 GB 75 GB 10 GB (SSD)
Mesečni protok 200 GB 750 GB 300 GB
Domena (sajtova) 5 neograničeno neograničeno
MySQL baza 2 25 neograničeno
E-mail adresa 50 neograničeno neograničeno
Cena (din+PDV/god.) 5.184 dinara 3.799 dinara 6.336 dinara
Prodaja domena
Domaći / Generički / Nacionalni / Sponzorisani ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔
VPS Linux Cloud 1 LoopiaVPS mServer SSD 1 Cloud Server
CPU jezgara / frekvencija 1 0,5 1 @ 2 GHz 1 @ 2,5 GHz
RAM 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Prostor na disku 30 GB 20 GB (HDD) 20 GB (SSD) 20 GB + 5 GB backup
Mesečni protok neograničeno 1 TB 2 TB Neograničen
Cena (din+PDV/mes.) 2.003 dinara 2.838 dinara 1.366,25 dinara 13,26 EUR
Podrška
Web interfejs / Email / Telefon ✔ / ✔ / ✔ ✘ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔** ✘ / ✔ / ✔
Radno vreme 8-20h (subotom 10-15h) Email 24×7 (ostalo 8-18h) Email 24×7 (ostalo 9-17h) Radnim danima 9-17h
Doplata za veći nivo?
Dodatne usluge
Namenski server / Telehousing / SSL sertifikati ✔ / ✔ / ✔ ✘ / ✘ / ✘ ✔ / ✘ / ✔ ✔ / ✔ / ✘
Ostale izdvojene usluge Predefinisani private cloud, public cloud serveri, managed cloud i druge managed usluge, SAAS, CMS, disaster recovery MSSQL, site builder, newsletter sender Licence (cPanel, Microsoft…), Fully Managed Hosting Cloud Mail & Collaboration server, Cloud Mail Marketing service, Cloud Webinar service, Cloud Backup service, Cloud Web Hosting server
www.eunethosting.com www.loopia.rs www.mcloud.rs
Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

 

www.mts.rs

Provajder Orion Telekom MTS Yunet
Shared Hosting Mikro Web@Laki Basic
Prostor na disku 3 GB 50 MB 3 GB
Mesečni protok 100 GB 10 GB 200 GB
Domena (sajtova) 1 1 2
MySQL baza 1 1 2
E-mail adresa 150 250 MB 200
Cena (din+PDV/god.) 2.990 dinara 702 dinara 3.490 dinara
Prodaja domena
Domaći / Generički / Nacionalni / Sponzorisani ✔ / ✔ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✔ / ✘
VPS VPS Economy Mali Linux S
CPU jezgara / frekvencija 1 @ 2,4 GHz 1 1
RAM 1 GB 1 GB 1 GB
Prostor na disku 40 GB (HDD) 20 GB 20 GB
Mesečni protok 200 GB 300 GB
Cena (din+PDV/mes.) 3.090 dinara na upit 11,80 evra
Podrška
Web interfejs / Email / Telefon ✔ / ✔ / ✔ ✘ / ✔ / ✔
Radno vreme Email 24×7, ostalo 8-18h 24×7
Doplata za veći nivo?
Dodatne usluge
Namenski server / Telehousing / SSL sertifikati ✔ / ✔ / ✔ ✘ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✔
Ostale izdvojene usluge Instant sajt rešenje; Licence za Windows/Lunux hosting platforme; Mail Domen (mail server); Audio streaming
www.oriontelekom.rs www.yunet.rs

 

Marko Herman

 

Objavljeno u časopisu PC#229

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,