iPhone 15 Pro serija ima kućište od titanijuma, akciono dugme i USB-C priključak

Apple je za ove modele smanjio okvire ekrana i takođe dodao dugo najavljivani USB-C priključak.

PCPress.rs Image

Najlakši Pro modeli koje je Apple ikada napravio

Apple je najavio svoja sledeća dva uređaja, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. I dok njihov celokupan dizajn izgleda slično kao kod uređaja od prošle godine, postoje neke zanimljive nove funkcije koje ih mogu učiniti veoma vrednim.

Veličine ekrana ostaju iste, odnosno 6,1 i 6,7 inča, dok se Dynamic island ponovo koristi za smeštaj selfi kamere i FaceID senzora . Međutim, okviri su primetno dosta tanji, dok ram ima novi brušeni završetak. Osim toga, zahvaljujući njihovim novim okvirima od titanijuma, iPhone 15 Pro i Pro Max su najlakši Pro uređaji koje je Apple ikada napravio. Istovremeno nude poboljšanu izdržljivost u poređenju sa čeličnom šasijom na prethodnim modelima.

Kompanija tvrdi da je staklo na poleđini iPhone-a 15 Pro modela lakše zameniti zbog nove podstrukture koja takođe povećava ukupno raspršivanje toplote. To zapravo znači da je staklo napravljeno tako da bi se smanjilo zagrevanje uređaja tokom upotrebe i obezbedile bolje performanse i trajnost.

Akciono dugme

Na bočnoj strani telefona nalazi se i akciono dugme. Novo dugme sada zamenjuje staro dugme za isključivanje zvuka. Akciono dugme omogućuje korisnicima brz pristup funkcijama poput kamere, bliceva, Voice Memos opcije. Dugme se može konfigurisati i za aktiviranje prečica.

Što se tiče kamera, iPhone 15 Pro i Pro Max imaju novu glavnu kameru od 48 megapiksela sa većim senzorom. Slikanje u portretu je unapređeno zahvaljujući funkciji koja automatski beleži dubinu scene, tako da ne morate sami birati režim. Za još detaljnije fotografije, iPhone 15 Pro linija može kombinovati susedne piksele slika kako bi stvorila slike visoke rezolucije od 24 MP.

U situacijama kada je okolina tamnija ili kada su uslovi za fotografisanje smanjenog osvetljenja, poboljšani Smart HDR na iPhone-u bolje će zabeležiti svetle boje i detalje u svetlim delovima slike, pružajući širi dinamički opseg. To znači da će fotografije koje su snimljene u uslovima sa kontrastom između svetlih i tamnih delova biti bolje izbalansirane i prikazivaće više detalja u svim delovima slike.

PCPress.rs Image

Pro modeli dolaze sa najnoviji A17 čipom

Najznačajnija promena uključuje telefoto kameru sa različitim mogućnostima zumiranja. Na iPhone 15 Pro Max modelu, telefoto kamera ima mogućnost 5x optičkog zumiranja. Na iPhone 15 Pro modelu, mogućnost optičkog zumiranja je smanjena na 3x. Novi optički sistem je baziran na tetra prizma sistemu koji omogućuje veći zum i sofisticiraniju stabilizaciju slike u poređenju sa dosadašnjim sistemom zuma.

Apple je takođe osmislio nov način snimanja prostornih video zapisa na iPhone 15 Pro seriji. Snimanje sadržaja je moguće pomoću glavne i širokougaone kamere istovremeno. Materijal može biti deljen između iPhone-a ili ga možete pregledati pomoću Apple Vision Pro slušalica.

Što se tiče performansi, iPhone 15 Pro i Pro Max model koristiće najnoviji A17 čip od 3nm. USB-C priključkak će služiti za komunikaciju i biće brži od standardnog modela zbog podrške za USB 3.0. Apple navodi da je GPU A17 čip 20 odsto brži nego ranije, uz još bolju energetsku efikasnost. Takođe, prvi put na serijskom A čipu, A17 podržan je hardverski ray-tracing.

Cena za iPhone 15 Pro kreće od 999 dolara sa 128GB. Cena za iPhone 15 Pro Max kreće od 1.199 dolara sa 256GB. Oba modela će biti dostupna u četiri boje: crna, bela, plava i titanijuska boja. Uređaji će biti dostupni za naručivanje od 15. septembra, a zvanični datum prodaje je 22. septembar.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: