BIZIT plus

iPod otišao u istoriju

Apple je zvanično odustao od iPod touch plejera, koji predstavlja jednu od najvažnijih proizvodnih linija u njihovoj istoriji. iPod touch će biti dostupan u prodaji dok se ne potroše zalihe, a kako su naveli iz kompanije „duh iPod-a“ će nastaviti da živi u iPhone, iPad i Apple Watch proizvodima.

ipod

Zbogom za iPod

Ova odluka nije iznenađenje. Poslednji update iPod touch-a bio je još 2019. godine, a i tada je ovaj uređaj dobio samo brži procesor. Činjenica da Apple nije hteo da se potrudi da makar malo unapredi dizajn, koji je suštinski ostao nepromenjen od 2012. godine, ukazivala je da se ovom popularnom proizvodu bliži kraj. Uostalom, iPod touch je naduže ostao na tržištu, jer je iPod classic ugašen još 2014. a ipod shuffle 2017. godine.

Prvi iPod, Apple je predstavio u oktobru 2001. godine, u vreme kada se kompanija grčevito borila da se održi na tržištu računara. To je bio MP3 plejer jednostavan za upotrebu i mogao je da čuva više hiljada pesama. Zahvaljujući tim karakteristikama, uzdigao je kompaniju i učinio je gigantom na polju potrošačke elektronike. Posle samo pet godina, 2006. godine, iPod plejeri donosili su čak 40 procenata profita u kompaniji. Uostalom i prvi iPhone je nastao na osnovama iPod-a i njemu može da zahvali na velikoj popularnosti. Zanimljivo je da je Stiv Džobs, kada su mu doneli prvi uređaj koji je, ispostaviće se, spasao Apple i preokrenuo poslovanje te kompanije, kratko rekao “Feels like crap,” prim. ur.

Pročitajte i:  Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

Paradoksalno, upravo iPhone je doprineo početku propadanja iPod proizvoda. Korisnici su želeli samo jedan uređaj u svom džepu, a pošto je iPhone bio kompletniji, jasno je da je time obezbedio primat. Međutim, to ne umanjuje važnost iPod-a koji je, konkretno u obliku iPod touch-a, praktično bio začetnik pametnih telefona i ekspanzije digitalnih multimedijalnih uređaja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: