Facebook namerno ometao hitne službe Australije

Facebook je namerno koristio previše revnosan sistem blokiranja koji je prošle godine uklonio stranice australijskih hitnih službi. Taktika Facebook-a za pregovaranje je isplivala na površinu.

PCPress.rs Image

Facebook je blokirao sve novinske kuće u Australiji zbog spora oko plaćanja provajderima vesti. Međutim u isto vreme bile su blokirane vatrogasne i državne zdravstvene službe i to tokom sezone požara i širenja pandemije u Australiji.

Facebook je saopštio da je blokiranje drugih stranica bila greška. Dok istraživačke grupe ukazuju da je Facebook namerno blokirao australijske stranice u kritičnom momentu kako bi uticao na pregovaračku poziciju. „Bilo je jasno da se mi ne pridržavamo zakona, već da smo udarili na građanske institucije i hitne službe u Australiji.“ – izjavio je jedan od zaposlenih Facebook-a koji je radio na projektu.

Sukob između vlade Australije i Facebook-a je počeo u februaru prošle godine kada su poslanici izglasali novi zakon koji je primorao društvene mreže da plate novinskim organizacijama za sadržaj koji koriste na svojim platformama. Nakon ovog glasanja, Facebook je uklonio sve stranice sa vestima u Australiji ali i one koje nisu imale veze sa samim vestima. Nakon nekoliko dana Vlada je sklopila dogovor sa Facebook-om i odluka je ukinuta. Jasno je da je Facebook demonstrirao svoju medijsku moć ukidanjem stranica ne samo novinskih kuća već i stranica institucija. Sa druge strane Vlada je podlegla pritiscima. Trenutno su isplivali dokumenti koji pokazuju da je Facebook namerno rušio vladine stranice i ometao građane kako bi uticao na izmenu zakona.

Pročitajte i:  Australija: X ne bi trebalo da postavlja granice internet zakona

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,