BIZIT plus

Dugi radni sati i stresni uslovi rada u TikTok-u

Potresan izveštaj The Wall Street Journal-a daje nam pogled na ono što se dešava iza kulisa u TikTok-u, sa bivšim zaposlenima koji opisuju neobično dugo radno vreme, stresne uslove rada i kulturnu nepovezanost između TikTok-ovih američkih i kineskih filijala. Mnogi zaposleni navode da rade noću i vikendom.

PCPress.rs Image

Zaposleni u TikTok-ovoj kompaniji sa sedištem u Los Anđelesu navodno su rekli da su iskusili nedostatak sna izazvanog radom do kasno i prisustvovanjem sastancima sa kolegama radnicima koji se nalaze u Kini. Prema WSJ, neki zaposleni navode da provode oko 85 sati nedeljno na sastancima i da im je potrebno više vremena da završe svoj posao. A pošto je nedelja u SAD već ponedeljak u Kini, mnogi radnici prijavljuju da rade vikendom kako bi mogli da budu u rangu sa svojim kolegama sa druge strane sveta.

Ova vrsta radnog okruženja uticala je na emocionalno stanje i zdravlje zaposlenih, prenosi WSJ. Jedan zaposleni je rekao da je napustio rad“ nakon što je pokazao dokaz svom šefu da je razvio „potencijalno opasnostanje po život “. Druga bivša viša menadžerka proizvoda, Melody Chu, napisala je da je često radila dugo uveče da bi se sastala sa svojim kolegama u Kini. Neravnoteža između njenog posla i privatnog života dovela je do nedostatka sna i gubitka težine. Chu je rekla da je morala da ide na bračnu terapiju jer nije mogla da provodi vreme sa svojim mužem.

Kao što je primetio WSJ, neki zaposleni su opisali ogroman pritisak da održe korak sa drugim kolegama, posebno sa zaposlenima u TikTok-ovim operacijama u Kini. Kompanija je navodno imala nekoliko timova koji su žurili da završe isti projekat kako bi podstakli zaposlene da brže rade svoj posao, ali to je dovelo do „paranoje oko zaostajanja za kolegama ili frustracije kada njihovi projekti nikada nisu ugledali svetlost dana“.

Neke od informacija u izveštaju WSJ-a nisu nove – prošle godine je izveštaj CNBC-a opisao isti raspored rada „996“ koji je pomenuo WSJ. Ovaj raspored, po kojem zaposleni rade od 9 do 21 sat šest dana u nedelji, bio je uobičajena praksa za neke kompanije u Kini sve dok kineska vlada nije zabranila raspored prošle godine. ByteDance, TikTok-ova matična kompanija, umesto toga je uspostavila 63-časovnu radnu nedelju, gde se radi od 10 do 19 sati, pet dana u nedelji. Nejasno je da li se ovakav raspored očekuje van Kine, ali kako WSJ primećuje, „mnogi zaposleni kažu da duži sati ostaju očekivani“.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: