BIZIT plus

Istraživači napravili veštačke insekte koji mogu da prepoznaju ćelije raka

Na početku pandemije, naučnici su pokušali da obuče pse da otkriju infekcije COVID-19 kod ljudi. Iako su se psi polazali vešti u nanjušivanju bolesti, njihova obuka i briga su jako skupe.

Istraživači napravili veštačke insekte koji mogu da prepoznaju ćelije raka

Tehnologija koristi hirurški izmenjene skakavce

Ipak, ideja da se životinje koriste za uočavanje bolesnih ljudi je dobra i kojoj je tim istraživača sa Državnog univerziteta Mičigen pristupio na nov način. Tim je opisao sistem skrininga raka zasnovanog na skakavcima. Tehnologija uključuje hirurški izmenjene skakavce sa elektrodama koji su implantirani u režnjeve njihovog mozga. Te elektrode hvataju signale iz antena svakog insekta, koje koriste da osete mirise.

Pored toga, tim je uzgajao tri različite vrste kancerogenih ćelija ljudskih usta i napravio uređaj za hvatanje gasova koje ta tkiva emituju. Otkrili su da mozak skakavaca različito reaguje na svaku vrstu tkiva i da mogu tačno da identifikuju bolesne ćelije samo pomoću snimanja gasova. Tim sa prestižnog univerziteta planira da nastavi rad na projektu. Njegov trenutni sistem zahteva između 6 i 10 mozgova skakavaca kako bi funkcionisao. Oni se nadaju da će im nove elektrode omogućiti da snime više neurona, čime će jedan mozak skakavca učiniti dovoljnim za pojedinačni skrining.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: