Microsoft menja podrazumevani font u Office aplikacijama

Još pre dve godine, Microsoft je najavio da će zameniti Calibri kao podrazumevani font u Word, Excel PowerPoint, Outlook i drugim aplikacijama u svom Office paketu. Tada je kompanija predstavila pet kandidata, a sada se zna i pobednik – u pitanju je Aptos font, nekada poznat pod imenom Bierstadt.

PCPress.rs Image

Razlog za ovu promenu je što je Aptos napravljen sa ciljem da bude upotrebljavan na monitorima visoke rezolucije i visoke gustine piksela. Calibri je u Office 2007 paketu zamenio Times New Roman, u vreme kada su podrazumevane rezolucije displeja bile 1024×768 i 1280×800 piksela i on je praktično prestavljao trenutak kada se sa CRT monitora fokus pomerio ka LCD monitorima.

Aptos font je kreirao Steve Matteson, koji je „odgovoran“ i za Windows 3.1 originalne TrueType fontove (među kojima su Times New Roman, Arial i Curier New), ali i za Segoe font, koji je postao sistemski font od Vista OS-a. Takođe, ovaj font se koristi i u aktuelnom Microsoft-ovom logotipu.

Matteson opisuje Aptos kao sans-serifni font, slično kao Helvetica, ali „sa ljudskim dodirom“ koji ga čini manje institucionalnim, a više sveobuhvatno prihvatljivim fontom. Taj „ljudski dodir“ ogleda se u tome što je Matteson prve, inicijalne oblike ovog fonta crtao ručno, na papiru, a ne na računaru. Takođe, Aptos se odlikuje velikom raznovrsnošću, jer u sebi uključuje različite stilove.

Pročitajte i:  Mustafa Suleyman dolazi na čelo Microsoft Copilot-a

Microsoft je već počeo prebacivanje na Aptos font, a prvi će ga dobiti Microsoft 365 pretplatnici. Korisnici koji su kupili licence za samostalne verzije Office 2021 paketa, Calibri će i dalje ostati podrazumevani font.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,