ERP 2024

Istraživači razvijaju tehnologiju koja šalje zvukove ciljanim osobama

Istraživači MIT-a otkrili su način slanja visoko ciljanih audio signala direktno u nečije uho iz daljine pomoću laserskih zraka, koji bismo mogli da nazovemo tehnologija „šaputanja“.

PCPress.rs Image

Sistem radi uz pomoć „fotoakustičkog“ efekta, gde vodena para u vazduhu apsorbuje svetlost, stvarajući zvučne talase. Istraživanje može otvoriti put sistemima koji omogućavaju prenos zvučnih poruka špijunima ili drugim agentima, upozoravajući ih na predstojeću opasnost kao što je snajperista.

Naime, laserske snopove apsorbuje vodena para u vazduhu, koji nakon toga stvaraju zvučne talase. Pomicanjem snopa brzinom zvuka, otkrili su da se može koristiti za generisanje zvuka koji se može čuti samo na određenoj udaljenosti od predajnika. To bi omogućilo da se poruka pošalje pojedincu, a ne bilo kome ko je prošao kroz putanju lasera.

„Ovo može da funkcioniše čak i u relativno suvim uslovima, jer skoro uvek ima malo vode u vazduhu, posebno oko ljudi“, kaže vođa istraživačke grupe Charles M. Wynn. A ako mislite da laser u nivou glave zvuči kao loša ideja, očigledno mislite pogrešno. „To je prvi sistem koji koristi lasere koji su potpuno bezbedni za oči i kožu koji bi lokalizovali zvučni signal određenoj osobi u bilo kom okruženju”, dodao je Wynn.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Sistem trenutno radi na više od 2,5 metra, tako da za sledeći korak, naučnici planiraju da ga podignu na veće udaljenosti. Nakon toga, „Nadamo se da će se konačno razviti komercijalna tehnologija“, rekao je istraživač Ryan M. Sullenberger.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: