BIZIT plus

AI klon Salvadora Dalija dočekuje posetioce u muzeju

Ukoliko planirate putovanje i posetu Dalijevom muzeju ovog proleća, možete se upoznati sa neočekivanim domaćinom – sa samim Salvadorom Dalijem. U Sankt Peterburgu, na Floridi, najavljeno je da će AI rekreacija umetnika dočekivati posetioce sa ekrana po celom muzeju počevši od aprila.

PCPress.rs Image

Tim iz kompanije Goodby Silverstein & Partners koristio je snimke Dalija kako bi trenirao sistem mašinskog učenja o tome kako da oponaša umetnikovo lice, a u celom procesu je angažovan i glumac slične građe. Virtuelni slikar će slikati preko Dalijevih slika, a takođe će i komentarisati o događajima koji su se desili nakon njegove smrti 1989. godine – što bi trebalo u isto vreme da bude poučno i nadrealno, baš kao i Dalijev rad.

Efekat je čudan. Glas je neuobičajeno drugačiji (rekreacija AI glasa nije deo paketa), ali biste morali baš da se udubite da biste shvatili da zapravo niste gledali umetnika glavom i bradom. Lako je uočiti da se neki smatraju uvređenim, kao što se ljubitelji muzike protive holografskim uskrsnućima legendarnih pevača.

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

Muzej tvrdi da je AI u skladu sa Dalijevom ličnošću. Izvršni direktor Hank Hine rekao je Artnet News-u da je Dali bio zainteresovan za medije i da je imao „osećaj vlastitog večnog značaja“. Ovo je čovek koji je, na kraju krajeva, naslikao „Upornost sećanja“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: