BIZIT plus

Istraživači razvijaju veštačku kožu uz koju telefon „oseća“ dodir

Toliko se oslanjamo na naše pametne telefone da je prilično tačno reći da su postali produžetak nas samih, tako da činjenica da su naučnici sada razvili veštačku „kožu“ za naše pametne telefone, koja im omogućava da osete golicanje, nije veliko iznenađenje. Možda je to zastrašujuće, ali bilo je samo pitanje vremena.

PCPress.rs Image

Istraživači iz Bristola, Velike Britanije i Pariza u Francuskoj razvili su veštačku membranu nalik koži koja oponaša ljudsku kožu ne samo po izgledu, već i po njenim senzornim sposobnostima. Preko sloja hipodermisa, sloja elektroda sa provodnim nitima i površinskog sloja, membrana je u stanju da „oseti“ razne gestove i interakcije, poput golicanja, udaranja i štipanja.

Rad proučava gde se susreću čovek i mašina, kažu istraživači. „Veštačka koža se uveliko proučava na polju robotike, ali sa fokusom na ciljeve sigurnosti, senzora ili kozmetike. Ovo je prvo istraživanje koje je javno poznato i koje se bavi korišćenjem realistične veštačke kože kao nov ulazni metod za proširenje uređaja.“ rekao je Marc Teyssier, glavni autor studije.

Pročitajte i:  realme 12 Pro+: Quo vadis, realme?

To znači da je krajnji korisnik u stanju da koristi dodir kako bi izrazio emocije putem digitalne komunikacije. Golicanje kože može, na primer, prikazati emotikon koji se smeje, dok jak stisak može preneti bes. To je tehnologija koja bi uskoro mogla da postane norma, jer istraživači pozivaju programere koji su zainteresovani za interfejs da im se jave.

Da li membrana mora da bude toliko realistična? Da li koža može da dođe u privlačnijoj paleti boja ili možda u elegantnom finišu brušenog aluminijuma? Možda će na kraju i biti, ali upravo sada istraživači rade na implementiranju karakteristika dlake i temperature u membranu, tako da neće proći mnogo vremena pre nego što počenamo da umesto futrola kupujemo kožu za nov telefon.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: