Top50 Glas publike

Istraživači uspeli da prošire opseg WiFi mreže pomoću softvera

Svi naši bežični ruteri obično imaju određen raspon, ali ćete, ako pređete taj opseg, izgubiti signal. Zbog toga su WiFi proširenja opsega i mesh mreže popularni, jer omogućavaju korisnicima da efikasno prošire opseg svoje WiFi mreže na lakši način. Međutim, nedostatak je što vam i dalje treba kupovina dodatne opreme.

PCPress.rs Image

Dobra vest je da su, zahvaljujući radu koji su vodili istraživači sa Brigham Young Univerziteta, izgleda uspeli da značajno povećaju domet osnovnog bežičnog rutera za čak 60 metara. Najbolji deo je što ništa od ovoga nije zahtevalo upotrebu dodatnog ili novog hardvera, a sve je urađeno softverom.

Nazvan On-Off Noise Power Communication (ONPC), ovo se zapravo može programirati preko postojećeg WiFi protokola na istom hardveru. WiFi trenutno zahteva brzinu od 1 Mbps za održavanje signala, ali za ovaj novi protokol potrebno mu je samo 1 bit u sekundi. Kako tvrdi istraživač Neal Patwari sa Univerziteta u Vašingtonu, „Ako pristupna tačka (ruter) primi ovaj kod, kaže:„ U redu, znam da je senzor još uvek živ i pokušava da me kontaktira, samo je van dometa.“ Zapravo šalje 1 bit informacija koje govore da je živ.“

Pročitajte i:  Kako da delite svoj Wi-Fi na Windows 11

Pre nego što se previše oduševite zbog ovog, imajte na umu da, iako se raspon može proširiti, ne znači da je dovoljno brz za sve zadatke koji su povezani sa Internetom. Umesto toga, istraživači sugerišu da bi mogao biti dovoljno dobar za pametne kućne uređaje, poput senzora garažnih vrata, sistema za nadgledanje kvaliteta vazduha ili sistema prskalica, sve kojima će možda trebati samo „on/off“ poruka.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,