TrendMicro

Vlada Srbije: Izvoz IT sektora premašio 2018. i već dostigao 913 miliona evra

Izvoz ICT usluga iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za osam meseci ove godine dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. i 26,4% više nego prethodne godine, saopštila je Vlada Srbije.

PCPress.rs Image

Istaknuto je da posebno ohrabruje suficit u razmeni usluga koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama i u ovom trenutku on iznosi skoro pola milijarde evra, a veći je od suficita u razmeni roba u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije o platnom bilansu. ICT sektor će, kako je naglašeno, nastaviti da bude u fokusu Vlade Srbije, kao “najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje”. Podseća se da je Vlada Srbije krajem 2016. godine formirala Ministarski Savet za IT i inovaciono preduzetništvo koji je napravio plan za unapređenje IT sektora u Srbiji.

“Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017, 2018. i 2019. godini za unapređenje ICT sektora, izdvajaju se: uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20%, pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u koju je uloženo više od 100 miliona evra”, navedeno je u saopštenju. Dodaje se i da je sprovedena reforma poreskih zakona koja omogućava poreske olakšice pri ulaganju u istraživanje i razvoj, u startapove, kao i u intelektualnu svojinu. U okviru reforme obrazovanja nastavljena je modernizacija kako bi se mladi osposobili za poslove u 21. veku, a privreda bila konkurentnija, pa je tako od ove školske godine uveden brzi bežični internet u 500 škola.

“Trenutno postoji oko 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 đaka. Specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije pohađa oko 1.000 učenika, skoro šest puta više nego pre dve godine”, piše u saopštenju.

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

2 thoughts on “Vlada Srbije: Izvoz IT sektora premašio 2018. i već dostigao 913 miliona evra

  • 28. October 2019. at 09:35
    Permalink

    Navedene mere vlade nemaju baš nikakv uticaj na rast izvoza. One mogu dati rezultat kroz 10-tak godina. Tako da se sadašnji uspesi IT sektora mogu pripisati nekim ranijim vladama. Sa druge strane, specijalizovana IT odeljenja na žalost nemaju uslova za normalan rad (iskustvo JJZ NS). Piše se na papiru, umesto da se radi na računaru. Nastavni kadar verovatno neće biti kvalitetan u budućnosti, s obzirom na veliku razliku u plati koju IT stručnjak može da ostvari radeći u nekoj kompaniji u odnosu na rad u školi. Za mene je to veliki rizik.

  • 23. October 2019. at 12:35
    Permalink

    A onda će doći uredba koja će sve ovo srušiti …

Comments are closed.