PC Press Studio

Istraživanje pokazuje da Internet produžava život starijim ljudima

Do sada smo često puta čuli i čitali o različitim negativni aspektima upotrebe Interneta, kada je u pitanju zdravlje korisnika. Sada stižu rezultati jednog novog istraživanja, koje je sproveo Atlas VPN, sa potpuno drugačijim zaključkom. Naime, ovo istraživanje ukazuje da korisnici Interneta stariji od 50 godina, imaju za 33 procenta manji rizik od ozbiljnih oboljenja, od osoba istih godina koje ne koriste blagodeti mreže.

PCPress.rs Image

Naime, takvi korisnici imaju za 19 procenata niži rizik od dobijanja infarkta, kao i za 17 procenata manji rizik od dijabetesa. Internet korisnici u SAD-u za čak 42 procenta smanjuju rizik od prevremene smrti, dok je kod Evropljana za nijansu niži (40 procenata). Razlog za to je što korisnici Interneta imaju mogućnost (koju aktivno koriste) da se na web-u bolje informišu o rutinama raznih skrininga, dijetama, kao i da sveukupno bolje nadgledaju svoje zdravstveno stanje.

Ipak, mora se naglasiti da rezultati istraživanja dosta variraju od regiona do regiona. Na primer, stariji korisnici Interneta u Kini smanjuju za 30 procenata rizik od dijabetesa u odnosu na vršnjake koji ga ne koriste. Takođe, kod njih se za 44 procenta smanjuje rizik od prevremene smrti. S druge strane, Meksikanci stariji od 50 godina koji koriste Internet imaju samo osam procenata manji rizik dobijanja dijabetesa, tek jedan procenat smanjenja rizika od infarkta i devet procenata smanjenja rizika od prevremene smrti.

Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Rezultati studije jesu interesantni, ali ne mogu da se gledaju odvojeno od drugih faktora. Jer, osim upotrebe Interneta, na pomenute rizike utiču i mnogi drugi objektivni faktori, kao što su ishrana, način života, razvijenost tržišta…

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *