IT kursevi kao ulog u budućnost

Životni vek tehnologija se u poslednjih tridesetak godina stalno skraćuje, a informatička industrija predvodi taj trend. Da li ste sigurni da će vaši zaposleni bez kontinuirane edukacije moći da odgovore izazovima koji ih čekaju već za godinu ili dve?

shutterstock_SNOPAC_training
Životni ciklus opisuje vek jednog proizvoda ili tehnologije, od faze razvoja pa do njegovog nestanka sa tržišta. U tradicionalnim industrijama, kao što su mašinska ili avio industrija, on može trajati i više decenija, ali već dugo je prosečni životni ciklus robe široke potrošnje oko pet godina. Strelovit napredak u informacionim tehnologijama je skratio ovaj period na samo dve do tri godine, a u nekim oblastima i na samo godinu dana. U tim uslovima samo oni koji se ozbiljno angažuju na praćenju stručnih novosti mogu da isprate sve tehnološke novitete i da ih na adekvatan način primene u svakodnevnom poslu.

Promena u pravom trenutku

Sa svih strana nas bukvalno bombarduju vestima o najnovijim modelima mobilnih telefona i druge potrošačke elektronike, ali prisetite se kada ste poslednji put pročitali nešto o novim serverskim tehnologijama ili poslovnom softveru koji koristi vaša kompanija? Iako ne tako brojne, promene na ovim poljima su takođe dinamične, i nije baš lako pratiti ih. Ako ste vlasnik ili direktor kompanije, sasvim je uobičajeno da očekujete od svog IT odeljenja da bude u toku sa aktuelnim rešenjima, kao i da predlaže promene ako dođe do značajnih inovacija u rešenjima koja koristite.

Pročitajte i:  Otpuštanja u oblasti medicinske tehnologije 

A ako ste šef IT odeljenja, to isto očekujete od svojih zaposlenih. Oslanjanje na inicijativu samih zaposlenih da prate trendove nije model koji se do sada pokazao kao dovoljno efikasan, pa je potrebno da unutar kompanije organizujete obuke kako bi vaši zaposleni bili u toku. Ovakva vrsta organizacije nije jednostavna čak ni u najvećim kompanijama, pa se mnogi odlučuju da obuke ostave „za neka bolja vremena“ ili da ih prepuste eksternim saradnicima. Handsome guy working with tablet in office

„Naše iskustvo je da brojne kompanije, bez obzira na veličinu, odlažu edukaciju zaposlenih i tako često dolaze u neprijatnu situaciju da menadžment traži njihovo stručno mišljenje o nekom proizvodu i tehnologiji za koje je čuo, a da oni nemaju adekvatan odgovor, jer od operativnih poslova nisu stigli da prate i novitete u toj oblasti“, objašnjava Veselin Mijušković, osnivač i predavač u Admin Training Centru. Upravo zbog ovakvih situacija, Admin Training Centar je pripremio specijalizovane timske treninge za IT timove, koji će se održavati tokom letnjih meseci, kao idealnom periodu da se nadoknadi propušteno i obnove stručna znanja.

Pročitajte i:  Saab i GKN dizajniraju budući borbeni avion 

„Nama je u opisu posla da pratimo promene u oblasti operativnih sistema i serverskih tehnologija, jer našim klijentima predlažemo najmodernija rešenja, pa nam nije bilo teško da napravimo program prilagođen IT profesionalcima, koji će im omogućiti da u kratkom roku dobiju sve potrebne informacije i upoznaju se sa novitetima koji će im olakšati svakodnevni posao,“ dodaje Mijušković. Treninzi pokrivaju serverske operativne sisteme, mrežne tehnologije, tehnike virtuelizacije, storage sisteme i, možda najtraženiju oblast, bezbednost informacionih sistema. Uz ovakvo rešenje za kontinuiranu edukaciju zaposlenih u IT odeljenju ne morate da brinete da li će oni imati odgovor na bilo koje stručno pitanje, bilo sada ili u narednom periodu, i ulaganjem u ovakve timske obuke ulažete i u sigurnu budućnost svoje kompanije i svojih zaposlenih.

www.atc.rs

Vladimir Cerić

(Objavljeno u časopisu PC#212)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,