BIZIT plus

Italija je kaznila Clearview AI sa 20 miliona evra

Kompaniji je takođe zabranjeno da koristi slike Italijana u svojoj bazi podataka.

PCPress.rs Image

Sve više kazni za kompaniju

Italijanska služba za zaštitu privatnosti saopštila je da će kazniti kontroverznu firmu za prepoznavanje lica Clearview AI zbog kršenja zakona EU. Istraga Garante-a, italijanskog organa za zaštitu podataka, pokazala je da baza podataka kompanije od 10 milijardi slika lica uključuje slike Italijana i stanovnika Italije. Kompanija sa sedištem u Njujorku kažnjena je novčanom kaznom od 20 miliona evra, a takođe će morati da izbriše sve biometrijske podatke italijanskih državljana  koje poseduje.

Ovo nije prvi put da se tehnološka kompanija za prepoznavanje lica suočava sa pravnim posledicama. Britanska uprava za zaštitu podataka je prošlog novembra kaznila kompaniju sa 17 miliona funti nakon što je utvrdila da njene prakse, koje uključuju prikupljanje selfija ljudi bez njihovog pristanka sa sigurnosnih kamera ili snimaka krše nacionalne zakone o zaštiti podataka. Kompanija je takođe zabranjena u Švedskoj, Francuskoj i Australiji.

Nagomilane kazne biće značajan udarac za sada petogodišnju kompaniju, potpuno izbrisavši 30 miliona dolara koje je prikupila u svojoj poslednjoj rundi finansiranja. Ali čini se da Clearview AI tek počinje.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Kompanija je na putu da patentira svoju biometrijsku bazu podataka, koja skenira lica preko javnih podataka na internetu i koriste je agencije za sprovođenje zakona širom sveta, uključujući policijske službe u SAD-u i brojne savezne agencije.

Određeni broj demokrata je pozvao savezne agencije da odustanu od ugovora sa kompanijom, tvrdeći da alat predstavlja ozbiljnu pretnju privatnosti svakodnevnih građana. U pismu Ministarstvu za unutrašnju bezbednost, senatori Ed Markey i Jeff Merkley i predstavnici Pramila Jayapal i Ayanna Pressley pozvali su regulatore da prestanu da koriste ovaj alat.

„Clearview AI navodno skuplja milijarde fotografija sa sajtova društvenih medija bez dozvole ili obaveštenja pojedinaca. U sprezi sa mogućnostima kompanije za prepoznavanje lica, ova gomila ličnih podataka je u stanju da suštinski razbije očekivanja Amerikanaca da se mogu kretati ili jednostavno pojavljivati u javnosti, a da ne budu identifikovani“, napisali su autori pisma.

Uprkos gubitku gomile podataka o prepoznavanju lica iz čitavih zemalja, Clearview AI ima plan da se brzo proširi ove godine. Kompanija je rekla investitorima da je na putu da ima 100 milijardi fotografija lica u svojoj bazi podataka u roku od godinu dana, prema izveštaju Washington Post-a. U svojoj prezentaciji, kompanija je rekla da se nada da će obezbediti dodatnih 50 miliona dolara od investitora kako bi izgradila još više alata za prepoznavanje lica i povećala svoje napore u lobiranju.

Pročitajte i:  Italija u završnim pregovorima za izgradnju fabrike Silicon Box

Izvor: Engadget

Facebook komentari: