Italija koristi tehnologiju prepoznavanja lica samo za borbu protiv kriminala

Italija je zabranila upotrebu tehnologije za prepoznavanja lica i „pametnih naočara“. Agencija za zaštitu podataka uputila je opomenu opštinama koje eksperimentišu sa tehnologijom.

PCPress.rs Image

Izuzetak su sudske istrage i borba protiv kriminala

Sistemi za prepoznavanje lica koji koriste biometrijske podatke neće biti dozvoljeni sve dok se ne usvoji poseban zakon ili barem do kraja sledeće godine, saopštila je organizacija za zaštitu privatnosti.

Izuzetak je kada takve tehnologije igraju ulogu u sudskim istragama ili borbi protiv kriminala.

„Moratorijum proizilazi iz potrebe da se regulišu uslovi i garancije koje se odnose na prepoznavanje lica, uz poštovanje principa proporcionalnosti“,navodi se u saopštenju agencije.

Prema zakonu Evropske unije i Italije, obrada ličnih podataka od strane javnih organa pomoću video uređaja je generalno dozvoljena na osnovu javnog interesa. Takođe, dozovoljena je i kada je povezana sa aktivnostima javnih organa.

Međutim, opštine koje žele da koriste tu tehnologiju moraju da sklope “pakt o urbanoj bezbednosti” sa predstavnicima centralne vlade.

Agencija je reagovala na mere preduzete u gradu Lecce na jugu Italije. U ovom gradu vlasti su saopštile da će početi da koriste tehnologiju zasnovanu na prepoznavanju lica.

Opštini je naloženo da dostavi opis usvojenih sistema, njihovu namenu i pravni osnov. Takođe, biće potrebno da opština dostavi listu baza podataka kojima pristupaju njeni uređaji za praćenje, saopštio je nadzorni organ.

Regulatori su opomenuli i grad Arezzo. U tom gradu lokalna policija trebalo da bude opremljena infracrvenim super naočarima koje mogu da prepoznaju registarske tablice automobila.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: