BIZIT plus

Tencent započinje novu rundu otpuštanja radnika

Kineski tehnološki gigant Tencent Holdings započeo je novu rundu otpuštanja radnika koji se bave poslovima usmerenim na video streaming, igre i cloud biznis.

PCPress.rs Image

Regulatorne mere znatno su usporile ekonomiju

Prema izveštajima, otpuštanja utiču na tri od šest Tencent-ovih poslovnih odeljenja. Prvo odeljenje je (PCG), koje je odgovorno za internet platformu kompanije. Zatim, odeljenje za interaktivnu zabavu fokusiranu na igre (IEG) i grupe za cloud i pametnu industriju (CSIG).

Neki od zaposlenih u IEG-u prošle nedelje su dobili obaveštenja da su otpušteni.

Kineski tehnološki sektor podađaju posledice regulatornog udara i ograničenja zbog mera protiv korona virusa.

Tencent je već otpuštao radnike ranije ove godine. Takođe, i druge tehnološke kompanije su tu učinile. Alibaba Group i manje kineske tehnološke kompanije kao što je Xiaohongshu su takođe otpuštale radnike. Tencent je u avgustu objavio da je broj zaposlenih pao na 110.715 na kraju juna. U martu taj broj je iznosio 116.213.

Takođe, analitičari očekuju da će Tencent prijaviti ujednačene i manje prihode kada se objave rezultati za treći kvartal.

Menadžment Tencenta navodi da je kompanija fokusirana na smanjenje troškova i da su zatvoreni neopravdani poslovi u određenim oblastima, uključujući online obrazovanje, e-trgovinu i streaming igara.

Kompanija sa sedištem u Šenženu očekuje globalnu ekspanziju kako bi nadoknadila usporavanje rasta u Kini. Prema izveštajima, Tencent menja svoju strategiju M&A kako bi se više fokusirao na kupovinu većinskih udela uglavnom u inostranim kompanijama za igre na sreću.

Nekoliko američkih tehnoloških kompanija, uključujući Metu, Intel, Twitter i Microsoft takođe su otpustili hiljade radnika poslednjih nedelja.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: