BIZIT plus

Italija traži od Mete 925 miliona dolara za porez

Meta se suočava sa potencijalnim poreskim računom u Italiji u iznosu od 925 miliona dolara nakon što su tužioci pokrenuli istragu o kompaniji.

PCPress.rs Image

Istragu su otvorili pravosudni organi u Milanu na zahtev Evropskog javnog tužilaštva. Tužilaštvo je zatražilo od policije i italijanske poreske agencije da provere da li registracije korisnika podležu oporezivanju.

„Snažno se ne slažemo sa idejom da bi obezbeđivanje pristupa online platformama korisnicima trebalo da bude naplaćeno od strane države“, rekao je portparol Mete. Portparol je dodao da kompanija ozbiljno shvata svoje poreske obaveze. Potparol je naveo da kompanija plaća sve poreze potrebne u zemljama u kojima posluje. Takođe, on je dodao da će kompanija u potpunosti sarađivati sa vlastima.

Evropskog javno tužilaštvo, sa sedištem u Luksemburgu, navodi da neće komentarisati tekuće istrage niti će javno potvrditi na kojim slučajevima radi.

Prema izvorima, regulatorni organi veruju da besplatno članstvo na Meta platformama dolazi u zamenu za pristup korisničkim podacima. Shodno tome, trebalo bi da bude klasifikovano kao razmena usluga, zbog čega se plaća porez na promet.

Pročitajte i:  Zuckerberg kaže da je uređaj za čitanje signala iz mozga "prilično blizu" spremnosti za proizvodnju

Italijanska poreska policija i agencija za prihode izračunali su model prema kojem bi Meta morala da plati oko 220 miliona eura poreza na promet u Italiji za 2021. godinu. Cifra za period unazad do 2015.godine bi shodno tome iznosila oko 870 miliona eura.

Jedan od izvora je objasnio da je najrelevantnija tačka uspostavljanje veze između slobodnog pristupa i prenosa podataka kao oporezive transakcije, što bi to moglo imati posledice za druge multinacionalne kompanije i druge zemlje u Evropi.

Uloga slobodnog pristupa

Meta veruje da nema direktne veze između podataka koje pružaju korisnici i pristupa platformi. Shodno tome ne bi trebalo da bude ni plaćanja poreza. Komaniji je skrenuta pažnja na procenu italijanskih vlasti. Prema izvorima, u toku je dijalog između kompanije i poreske agencije.

Kompanija može da odluči da li će prihvati rezultate istrage i uplati traženi iznos. Takođe, kompanija može da ospori istragu i pokrene pravni spor.

Poslednjih godina, tužilaštvo u Milanu je otvorilo nekoliko poreskih istraga protiv multinacionalnih tehnoloških kompanija. Istrage su pokrenute protiv kompanija kao što su Google i Apple. Obično, ako se postigne dogovor o isplati, krivična istraga se zatvara.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

Izvor: Reuters

Facebook komentari: